Trampov tim podnosi žalbu protiv Harisove zbog preuzimanja sredstava za izbornu kampanju

Izborni štab Bajdena ne može da preimenuje svoj komitet iz "Bajden za predsednika" u "Haris za predsednika" i jednostavno prebaci 91 milion dolara s jednog predsedničkog kandidata na drugog, navodi se u žalbi

Izborni štab Donalda Trampa u utorak je podneo žalbu Federalnoj izbornoj komisiji protiv potpredsednice Sjedinjenih Američkih Država Kamale Haris, navodeći da je prekršila savezne zakone o finansiranju kampanje tako što je zamenila ime Džozefaa Bajdena svojim.

To je učinjeno, kako bi preuzela kontrolu nad sredstvima za njegovu kampanju, prenosi "Gardijan".

U žalbi, koju je podneo generalni savetnik Trampove kampanje, Dejvid Vorington, navodi se da izborni štab Bajdena ne može da preimenuje svoj komitet iz "Bajden za predsednika" u "Haris za predsednika", nakon što je Bajden objavio da se povlači iz izborne trke, i prebaci 91 milion dolara.

"Ovo je malo više od nevešto prikrivenog prebacivanja 91,5 miliona dolara od jednog predsedničkog kandidata drugom. Takav potez je izrugivanje našim zakonima o finansiranju kampanje", navodi se u žalbi na osam stranica.

Kako se dodaje, saveznim kandidatima je zabranjeno da zadrže priloge za izbore na kojima ne učestvuju.

"Bajden za predsednika 2024 nije pokazao nameru da pravilno refundira ili prenameni sredstva za opšte izbore", ukazuje se u žalbi.

Vorington je zatražio od federalne izborne komisije da zabrani transfer. A ako bi komisija došla do zaključka da je transfer nezakonit, navodi se u žalbi, traži se da razmotri izricanje novčane kazne ili pokrene krivični postupak pred američkim Ministarstvom pravde.

Izborni štab Harisove žalbu smatra lažnim pravnim pokušajem "zabadanja klinova u točkove", napominjući da su Bajden-Haris odbori uvek bili ovlašćeni odbori ili za Bajdena ili za Haris, kaže neimenovani izvor upoznat sa ovom problematikom. 

U posebnom saopštenju, kampanja Harisove navela je da su prikupili 100 miliona dolara donacija za 36 sati, a nakon što se Bajden povukao iz trke za predsednika.