Ima (li) neka tajna veza: Da li će misteriozni kompjuterski kolaps uticati na izbore u SAD?

Globalni tehnološki kolaps za koji se okrivljuje kompanija za sajber-bezbednost koja je igrala ključnu ulogu u aferi "Rusijagejt" poremetio je i glasanje na predizborima u Arizoni. Može li se isto očekivati i na dan predsedničkih izbora u novembru?

"Najveći tehnološki prekid u istoriji" poremetio je prošle nedelje letove širom sveta, funkcionisanje medija i državnih službi u mnogim zemljama — a, kako javljaju američki mediji, odrazio se i na predizbore u Arizoni.

Naime, kolaps koji je nastao zbog ažuriranja antivirusnog softvera "Kraudstrajk" na "majkrosoft" operativnim sistemima onesposobio je uređaje koje dva najveća okruga te savezne države koriste na biračkim mestima za proveru birača i štampanje glasačkih listića.

Opština Marikopa je odgovorila na to tako što je otvorila samo četiri od planiranog 41 biračkog mesta, a opština Pima je pribegla upotrebi pomoćnih glasačkih listića, gde se identitet glasača proverava naknadno, ali pre nego što se dotični glasački listić usvoji, javlja lokalna organizacija za izveštavanje o glasanju "Voutbit Arizona". 

Republikanci su podigli uzbunu nakon ovih vesti, a predsednik Republikanskog nacionalnog komiteta Majkl Votli i predsednica republikanaca iz Arizone Gina Svoboda rekli su da ovaj incident "naglašava alarmantne nedostatke" u sistemu glasanja, dodajući da im je potrebna potvrda da on nije iskorišćen za "zlonamerne aktivnosti", prenosi "Hil".

Zabrinutost republikanaca je u posebnom fokusu imajući u vidu povezanost "Kraudstrajka", koji je izazvao prošlonedeljni kolaps, američkih demokrata i obaveštajnih agencija, ali i ključnu ulogu u pokretanju "Rusijagejt" afere protiv Donalda Trampa.

Podsetimo, kompaniju sa sedištem u Teksasu je Demokratski nacionalni komitet (DNC) unajmio da ispita navodno hakovanje njegovih servera 2016. godine, da bi "Kraudstrajk" za to optužio Rusiju i time započeo aferu zasnovanu na nepotkrepljenim tvrdnjama da se Rusija umešala u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Umesto dokaza, direktor za bezbednost u "Kraudstrajku" Šon Henri, koji je prethodno radio 24 godine za FBI, zatim je tokom svedočenja pred Obaveštajnim odborom Predstavničkog doma rekao da je njegova firma "videla aktivnosti za koje je verovala da su u skladu sa ranije viđenim aktivnostima povezivanim sa ruskom vladom".