Svet

Sve je to od (dobrog) vina: Zašto se govori o Kamalinom "problemu s alkoholom"

Glasine da je sklona uživanju narkotika američka potpredsednica je dodatno podgrejala neobičnim tvrdnjama o pušenju marihuane
Sve je to od (dobrog) vina: Zašto se govori o Kamalinom "problemu s alkoholom"© Photo by Kevin Dietsch/Getty Images

U pokušaju da se objasni često neobično ponašanje potpredsednice SAD Kamale Haris, od nekontrolisanog smeha do nerazumljivih ezoteričnih izjava, pojedini mediji i korisnici društvenih mreža spekulisali su da bi najverovatniji kandidat demokrata na predstojećim izborima u novembru mogla da bude pod dejstvom alkohola.

"Internet je ismejao potpredsednicu SAD zato što je na nastupu u Viskonsinu delovala kao da je pijana", preneo je "Skaj njuz Australija" kada je u martu ove godine Harisova održala govor pred demokratama u Viskonsinu zanoseći se i govoreći otežano.

Priča o Kamali i piću, mećutim, seže i malo dalje. 

"Kamala Haris je jedini ozbiljan kandidat koji voli da popije, a njen ukus za vina je odličan", glasio je naslov u "San Francisko hronikl" uoči predsedničkih izbora 2020. godine. U članku je specijalista za vino istraživala potpredsednicina omiljena vina, vinarije i klubove ljubitelja vina u kojima je Harisova pod pseudonimom bila član.

Godine 2021. voditelj "Njuzmaksa" je rekao da je "čuo neke stvari" i da misli da je potpredsednici potrebna pomoć zbog problema sa alkoholom.

"Potrebna joj je pomoć. Ona očigledno ima, odnosno mislim da ima problem sa drogom ili alkoholom. I zapravo sam čuo neke stvari", poručio je voditelj.

Kamalina ljubav prema piću postala je nakon Bajdenovog povlačenja i svojevrstan mim, pa je tako i američki milijarder Ilon Mask podelio tvit u kome se vinska lista opisuje kao "potencijalni kandidati za Kamalinog podpredsednika".

Sama Kamala dodatno je podgrevala glasine da je sklona izmenjenim stanjima svesti, ali i uživanju narkotika svojim neobičnim tvrdnjama o pušenju marihuane.

Harisovu su isprva naširoko kritikovali zbog toga što je kao tužilac "agresivno jurila i procesuirala" osobe zbog marihuane (koje su pritom u većini slučajeva afroamerikanci), pisao je "Ju-Es-Ej tudej".

Tada je ona počela da priča (izmišljene) priče kako je na koledžu "pušila travu uz Tupaka i Snup Doga", koji u vreme kada je Kamala studirala zapravo nisu ni izbacili prve albume. 

Od kada se kandidovala za predsednika 2020. godine, Harisova je javno pozivala da se u SAD odnos prema marihuani zakonski ublaži.

Haris je 2022. godine na "nezvanični praznik kojim se slavi trava", odnosno 20. april, pozvala da se "promeni pristup države prema marihuani".

"Niko ne bi trebalo da ide u zatvor zbog pušenja trave", napisala je ona tada na Iksu. 

image