Svet

Premijer Novog Zelanda se izvinio zbog zlostavljanja dece u verskim i državnim ustanovama

Od preživelih koji su prijavili zlostavljanje u verskim institucijama, više od 60 odsto navodi da su zlostavljani u ustanovama Katoličke crkve
Premijer Novog Zelanda se izvinio zbog zlostavljanja dece u verskim i državnim ustanovama© Hagen Hopkins

Nakon što je otkriveno da je oko 200.000 dece, mladih i odraslih zlostavljano u državnim i verskim ustanovama tokom poslednjih 70 godina, premijer Novog Zelanda Kristofer Lukson se izvinio i obećao reforme.

Kao i Novi Zeland, Australija je otkrila široko rasprostranjeno zlostavljanje dece u državnim i verskim ustanovama, preneo je Rojters.

Kraljevska komisija koja je istraživala zlostavljanje, navela je da to nije bio slučaj "nekoliko trulih jabuka".

Od preživelih koji su prijavili zlostavljanje u verskim institucijama, više od 60 odsto navodi da su zlostavljani u ustanovama Katoličke crkve.

Katolička crkva u SAD je takođe potresena bezbrojnim skandalima seksualnog zlostavljanja otkako je list "Boston glob" 2002. otkrio da su crkveni zvaničnici u Bostonu decenijama sistematski prikrivali nedolično seksualno ponašanje svog sveštenstva.

Tokom posete Kanadi 2022. godine, papa Franja je zatražio oproštaj za seksualno zlostavljanje u katoličkim školama koje su pohađala deca urođenika.

Francusko sveštenstvo seksualno je zlostavljalo više od 200.000 dece u poslednjih 70 godina, navedeno je u istrazi objavljenoj 2021. godine, u kojoj stoji da je Katolička crkva predugo zatvarala oči pred tom "pošasti".

Hiljade novorođenčadi umrlo je u irskim domovima za neudate majke i njihovo potomstvo koje je uglavnom vodila Katolička crkva od 1920-ih do 1990-ih, prema istraživanju iz 2021. godine, to je ocenjeno užasnom stopom smrtnosti.

Španija je u aprilu objavila da će osnovati fond, koji će najvećim delom finansirati Katolička crkva, za obeštećenje za oko 440.000 žrtava koje je decenijama seksualno zlostavljalo katoličko sveštenstvo, osoblje ili nastavnici.

Portugalska komisija koju finansira crkva otkrila je prošle godine da je sveštenstvo seksualno zlostavljalo najmanje 4.815 maloletnika tokom sedam decenija, ali autori izveštaja navode da su njihovi nalazi samo "vrh ledenog brega".

Oko 2.225 ljudi bili su žrtve seksualnog nasilja u nemačkoj protestantskoj crkvi u poslednjih osam decenija, navodi se u studiji objavljenoj u januaru, upozoravajući da je skandal verovatno daleko dublji.

Cela čileanska biskupska konferencija ponudila je ostavku 2018. nakon što je vatikanska istraga razotkrila široko rasprostranjeno seksualno zlostavljanje od strane sveštenika i sistematsko zataškavanje od strane crkvenih zvaničnika.

Crkvene istrage su sa zakašnjenjem otkrile užasavajuće zlostavljanje unutar svešteničkog reda Legionari Hrista, a njegov meksički osnivač Marsijal Masijel pokazao se kao jedan od najozloglašenijih pedofila, koji je zlostavljao i decu koju je tajno dobio sa različitim ženama.

image