Svet

Ukrajina je zemlja sa najvećim budžetskim deficitom na svetu

Kijev radi sve kako bi obim podrške Ukrajini ostao na istom nivou kao pre, ali država ipak ima dva puta veće rashode nego prihode, potvrdili su iz Rade
Ukrajina je zemlja sa najvećim budžetskim deficitom na svetuGetty © Chris McGrath / Staff

Ukrajina je zemlja koja ima najveći budžetski deficit na svetu, njeni rashodi su čak dva puta veći od njenih prihoda, rekao je danas Pavel Frolov, član komiteta Rade za budžetska pitanja.

"Naša situacija je jedinstvena. Situacija je kompleksna, jer je rat veoma skup", poručio je on.

Kako je objasnio, Ukrajina svake godine pokušava da dobije oko 40 milijardi dolara kako bi pokrila socijalne troškove, penzije, plate i tako dalje, budući da se novac od poreza i ostala sredstva šalju vojsci. Takva situacija je od februara 2022, potvrdio je on.

Frolov je, takođe, danas u Radi rekao da Kijev radi sve kako bi obim podrške Ukrajini ostao na istom nivou. 

TASS podseća da Ukrajina već drugu godinu zaredom registruje rekordan budžetski deficit i da računa da će najveći deo tog deficita pokriti na račun podrške zapadnih partnera. Ove godine procenjuje se da će deficit iznositi 43,9 milijardi dolara. Ipak, novi paketi podrške Kijevu sada se odobravaju ne tako lako kao pre, već posle dugih diskusija, dok iz MMF-a upozoravaju da će vremenom međunarodna podrška Ukrajini postajati sve manja, te da bi Kijev stoga trebalo da "razvije unutrašnje resurse finansiranja". 

image