Svet

Netanjahu pred Kongresom pozvao Ameriku da stvore novi NATO na Bliskom istoku

Premijer Izraela je zahvalio Bajdenu u ime talaca na svemu što SAD radi kako bi oni bili oslobođeni
Netanjahu pred Kongresom pozvao Ameriku da stvore novi NATO na Bliskom istoku© Танјуг/AP Photo/Julia Nikhinson

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se danas američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa i predložio da  Sjedinjene Američke Države stvore novu alijansu na Bliskom istoku sličnu NATO-u koja će biti usmerena protiv "pretnje iz Irana".

Svaka zemlja u regionu koja normalizuje odnose sa Izraelom treba da dobije poziv da se pridruži ovom savezu, dodao je izraelski premijer i poručio da će pobedom Izraela u Gazi i njenom "demilitarizacijom i deradikalizacijom" biti "sigurne budućnosti, prosperiteta i mira".

"Danas se sastajemo na raskrsnici istorije. Naš svet je u nemiru. Na Bliskom istoku, iranska osovina terora suočava se sa Amerikom, Izraelom i našim arapskim prijateljima. Ovo nije sukob civilizacija. Ovo je sukob između varvarstva i civilizacije. Ovo je sukob između onih koji veličaju smrt i onih koji su posvećeni životu. Da bi sile civilizacije trijumfovale, Amerika i Izrael moraju biti zajedno", rekao je Netanijahu koji je pre govora dobio ovacije obe stranke u Kongresu, prenosi "Si-Bi-Es njuz".

Netanjahu je rekao da se intenzivno radi na oslobađanju talaca i zahvalio aktuelnom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u ime talaca na svemu što SAD radi kako bi oni bili oslobođeni.

"Nećemo stati dok svi ne budu kod kuće", rekao je premijer Izraela.

Inače, Netenijahu je oštro kritikovan zbog visokog broja palestinskih žrtava i suočava se sa rastućim unutrašnjim i međunarodnim pritiskom da postigne sporazum sa Hamasom kako bi osigurao oslobađanje preostalih talaca u zamenu za privremeni prekid borbi.

Uoči Netenjahuovog obraćanja, stotine demonstranata okupile su se u blizini američkog Kapitola da osude rat Izraela u Pojasu Gaze, a prema pisanju AP policija je bila primorana da upotrebi suzavac.

Demonstranti su uzvikivali: "Slobodna, slobodna Palestina" dok su neki pokušavali da blokiraju ulice oko kongresnog zdanja uoči Netanjahuovog govora.

Policija je objavila da su neki demonstranti postali "nasilni" i da "nisu poslušali" naređenja da se povuku sa policijske linije.

"Upotrebićemo suzavac protiv svih koji pokušavaju da prekrše zakon", navodi se u saopštenju policije.

Netanjahu je prvi svetski lider koji se četiri puta obraćao na zajedničkom zasedanju oba doma američkog Kongresa, poslednji put 2015. godine kada je pokušavao da ubedi zakonodavce da obustave pregovore između Obamine administracije i Irana o nuklearnom programu Teherana, prenosi "Si-Bi-Es njuz".

image