Bivši ukrajinski potpukovnik otkriva: Zašto NATO šalje vojsku u Ukrajinu?

Zapadne zemlje, pre svega NATO zemlje, šalju svoje oficire, vojna lica, narednike da steknu borbeno iskustvo, u uslovima elektronske borbe, dronova i uslovima približno jednakog tehnološkog nivoa u sistemima naoružanja, naveo je Vasilije Prozorov

NATO šalje svoje oficire i vojne specijaliste u Ukrajinu kako bi stekli dragoceno iskustvo u savremenim borbenim dejstvima, koje se ne može steći nigde u svetu, izjavio je bivši potpukovnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilije Prozorov.

"To su ljudi koji sada idu u Ukrajinu da steknu dragoceno borbeno iskustvo. Niko drugi u svetu sada nema takvo iskustvo... A zapadne zemlje, pre svega NATO zemlje, šalju svoje oficire, vojna lica, narednike da steknu borbeno iskustvo, u uslovima elektronske borbe, dronova i uslovima približno jednakog tehnološkog nivoa u sistemima naoružanja", kazao je Prozorov za "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, svi oni se šalju po nalogu Ministarstva odbrane i Generalštabova svojih zemalja.

Kako je dodao, moguće je da se radi o desetinama i stotinama vojnih stručnjaka, koji se nalaze u Ukrajini.

"To su posade samohodnih artiljerijskih jedinica, posade MLRS i PVO sistema, signalisti, specijalisti za elektronsko izviđanje i za vojno izviđanje, diverzantske operacije i radio-izviđanje", precizirao je.

Prozorov je dodao da su pre borbi u Ukrajini, NATO trupe imale praktično iskustvo u borbi samo sa neprijateljem koji je u gorem položaju u odnosu na njih.

"Celokupno iskustvo zapadnih zemalja u Iraku i Avganistanu je, de fakto, iskustvo kontragerilskih operacija jer se neprijatelj, u tehnološkom smislu, nije mogao porediti sa njima", ocenio je bivši potpukovnik SBU.

Kako je ukazao, i sam se uverio kada su stigli poljski vojni obaveštajci, tokom njegove službe u SBU, posebno u zoni ATO (antiteroristička operacija, kako je Kijev nazvao borbe u Donbasu), obični izviđački vodovi i čete vojske.

"Svi oni su došli u Donbas da steknu iskustvo u vođenju rata u klasičnom stilu, gde je linija fronta i artiljerija sa obe strane, minska polja, a prilikom vojnog izviđanja mora se tražiti prolazi, kao za vreme Drugog svetskog rata. Poljaci su još 2017. godine slali takve oficire", zaključio je Prozorov.