Od nacista do dreg kraljica: Mračna istorija olimpijske baklje

Olimpijsku štafetu koju su ove godine nosili muškarci koji se povremeno pretvaraju da su žene, zapravo su osmislili nacisti u službi Hitlerove propagande

Uglavnom se misli da je nošenje olimpijske štafete stari simbol mira i prijateljstva među narodima i počast za istaknute sportiste, umetnike i građane. Istina, međutim, ne može biti dalja od toga.

Nošenje baklje zapravo je nacistički propagandni izum iz 1936. godine i Olimpijade u Berlinu koji veliča arijevsku rasu, a koji je čudnim spletom društvenih previranja (i nametanja) ove godine dopao u ruke dreg kraljicama, odnosno muškarcima koji se povremeno prerušavaju u žene.

Sutra će na zvaničnoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu svečano biti zapaljen tzv. olimpijski kotao, čime će se označiti i kraj dvoipomesečnog rituala nošenja olimpijske baklje širom Francuske. 

Kako piše "Tajm", plamen je 1928. godine u Amsterdamu i 1932. godine u Los Anđelesu upaljen kako bi signalizirao početak, a ugašen kako bi označio kraj Olimpijskih igara. 

Naredne igre održane su u Berlinu, u trenutku u kom je Adolf Hitler pokušavao da unapredi imidž nacističke Nemačke. Prva olimpijska štafeta je tako bila ideja organizatora te Olimpijade, Karla Dima. Kako je Hitler bio revnosni čitalac grčke mitologije, bio je privučen bakljom kao simbolom antičke Grčke. 

Nacisti su takođe sebe poredili sa starim Grcima, stvorivši mit da je "superiorna nemačka civilizacija bila zakoniti naslednik 'arijevske' kulture klasične antike". Hitler je želeo da koristi štafetu kao propagandni simbol, sličan paradama i mitinzima u kojima su se nosile baklje, a koje su nacisti redovno organizovali kako bi privukli nove članove.

"Tajm" piše kako je štafeta danas potpuno odvojena od svoje nacističke prošlosti, a to svakako potvrđuje i činjenica da su kao istaknute osobe koje su ove godine pronosile olimpijski plamen u Francuskoj bile i dreg kraljice Niki Dol, Mis Martini i Minima Žeste. 

Možemo samo da naslutimo šta bi nacisti o tome mislili, ali znamo da mnogi korisnici društvenih mreža uopšte nisu bili oduševljeni tom odlukom.

"Stari Grci se prevrću u grobovima", "Zašto bi iko mislio da treba povezivati dreg kraljice i Olimpijadu", "Jedini razlog zašto su doveli dreg kraljice jeste to što je predsednik Francuske Emanuel Makron oženjen jednom", samo su neki od komentara na Iksu.

Potez "vouk političara" mnogi su osudili i kritikovali, ali je gradonačelnica Pariza En Idalgo na to samo poručila da je "njen grad ponosan što dreg kraljice nose olimpijski plamen".