Svet

Politički zemljotres u Peruu: Predsednik opozvan, pa uhapšen

Nakon opoziva Pedra Kastilja, Dina Boularte postala prva žena na mestu predsednika Perua
Politički zemljotres u Peruu: Predsednik opozvan, pa uhapšen© Tanjug/AP Photo/Martin Mejia

Dojučerašnji predsednik Perua Pedro Kastiljo uhapšen je nakon što mu je Kongres izglasao nepoverenje zbog pokušaja da dekretom raspusti zakonodavnu vlast.

Kastiljo je ranije najavio da će formirati vanrednu vladu i raspisati parlamentarne izbore, ali policija i oružane snage su ga upozorili da je "put kojim je krenuo da raspusti Kongres neustavan".

U oktobru, državno tužilaštvo Perua podiglo je optužnicu protiv Kastilja zbog navodnog vođenja "zločinačke organizacije" koja ostvaruje profit od državnih ugovora i ometa istragu, ali on je te optužbe nazvao "klevetom grupe koja pokušava da prigrabi vlast koju je izabrao narod".

Otkako je započeo svoj mandat 2021. godine, Kastiljo je uspeo da preživi dva pokušaja opoziva, međutim nakon najave da će raspustiti Kongres, politički saveznici su ga napustili, a njegovi ministri su podneli ostavke.

Vašington zadovoljan

Nakon opoziva, Kastiljo je uhapšen, a dojučerašnja potpredsednica Dina Boularte položila je zakletvu i postala prva predsednica Perua.

"Sada tražim političko primirje u zemlji kako bi se formirala vlada nacionalnog jedinstva. Molim za vreme koje je neophodno da se spasi država od korupcije i bezakonja", poručila je Boularte.

Američka vlada je pozdravila imenovanje Dine Boularte, poručivši da su se civilne vlasti pobrinule za "demokratsku stabilnost".

"Nastavićemo da podržavamo ujedinjeni Peru pod vođstvom predsednice Boluarte", naveli su iz Stejt departmenta.

image