Svet

Zabranjeni časopis "Kompakt" podneo žalbu na odluku nemačkog MUP-a

Odluka o zabrani nemačkog časopisa doneta je samo nekoliko dana nakon što je na veb stranici "Kompakta" objavljen intervju sa portparolom ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marijom Zaharovom
Zabranjeni časopis "Kompakt" podneo žalbu na odluku nemačkog MUP-awww.globallookpress.com © Zamir Usmanov

Nemački časopis "Kompakt" je podneo žalbu na odluku nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova da ga zabrani, rekao je zvanični predstavnik Federalnog upravnog suda Feliks Hajdrih.

Prema njegovim rečima, juče je podneta i tužba i hitna prijava, ali trenutno se ne može proceniti koliko dugo će se slučaj razmatrati.

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je časopis i opravdalo svoju odluku optužbom da je "glasilo desničarske ekstremističke scene". Odluka je doneta samo nekoliko dana nakon što je na veb stranici "Kompakta" objavljen intervju sa portparolom ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marijom Zaharovom.

Glavni urednik publikacije Jirgen Elzeser je, komenarišući ovaj potez nemačkih vlasti, rekao da je Berlin na putu ka novom fašizmu.

"Takve mere su poznate iz istorije Nemačke Demokratske Republike ili Trećeg rajha, ali one su nedostojne slobodnog demokratskog sistema i pokazuju da je Nemačka na destruktivnom putu", kazao je Elzeser u intervjuu blogeru i pevaču Bjornu Banani.

Posle ovog presedana nijedan od opozicionih medija u Nemačkoj ne može biti siguran, naglasio je Elzeser.

Ovim povodom oglasila se i Marija Zaharova, koja je navela da su nemačke vlasti inicirale zabranu i zatvaranje časopisa jer objavljuje istinu koja se pažljivo krije od Nemaca, a koja je, između ostalog sadržana i u intervjuu koji je dala za njih.

Kao neke od citata koji su zasmetali nemačkim vlastima Zaharova je navela: "Savezna Republika Nemačka ne dobija ruski gas samo zato što su Nemačkoj to zabranile SAD", "Rusija i SSSR nikada nisu proaktivno prekidali isporuku gasa Evropi i EU", "Tehničko obnavljanje snabdevanja gasom duž preostalog gasovoda Severni tok je pitanje od nekoliko nedelja".

image