Svet

Tel Aviv upozorio Francusku da teroristi planiraju napad na Izraelce tokom Olimpijade

Izraelski ministar spoljnih poslova je zahvalio francuskim zvaničnicima zbog "mera bezbednosti bez presedana" za zaštitu Izraelaca na Olimpijadi
Tel Aviv upozorio Francusku da teroristi planiraju napad na Izraelce tokom OlimpijadeGetty © Maja Hitij

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac poslao je pismo francuskom kolegi Stefanu Sežurneu u kojem je upozorio da teroristi koje podržava Iran, planiraju napad na izraelsku delegaciju na Olimpijskim igrama, preneo je "Tajms of Izrael".

"Postoje oni koji nastoje da potkopaju slavljeničku prirodu ovog radosnog događaja. Trenutno imamo procene u vezi sa potencijalnom pretnjom koju predstavljaju teroristi koje podržava Iran i druge terorističke organizacije koje imaju za cilj da izvrše napade na članove izraelske delegacije i izraelske turiste tokom Olimpijade", naveo je Kac u pismu.

Kac je izrazio zahvalnost francuskim zvaničnicima zbog "mera bezbednosti bez presedana" za zaštitu Izraelaca na Olimpijadi, kao i na tome što je francuska vlada odbila pozive da se Izraelu zabrani učešće na igrama.

Na Olimpijadi u Parizu 88 izraelskih sportista nalazi se pod danonoćnom zaštitom francuskih bezbednosnih službi, a takođe ih čuvaju i zvaničnici izraelske obaveštajne agencije Šin Bet.

Podsetimo da su sportisti koji treba da predstavljaju Izrael na Olimpijskim igrama u Parizu dobili brojne pretnje.

Prve poruke su poslate na imejlove 15 sportista, a potpisao ih je entitet koji se predstavio kao "Organizacija za narodnu odbranu", koja, kako navodi "Tajms of Izrael", ne postoji.

image