Svet

Ukrajina stopirala imenovanje ambasadora EU države jer mu je bivša žena - Ruskinja

Iz Kijeva su poručili da bi postavljanje Petra Taneva za novog ambasadora Bugarske u Kijevu bilo pogrešno zbog proruske pristrasnosti
Ukrajina stopirala imenovanje ambasadora EU države jer mu je bivša žena - Ruskinja© Andrei Bok/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Vest o tome da Bugarska nije imenovala novog ambasadora u Ukrajini, navodno zbog primedbi Kijeva na raniji brak predloženog diplomate sa Ruskinjom, objavio je u sredu bugarski list "24 sata".

Kabinet bivšeg premijera Nikolaja Denkova odobrio je postavljenje Petra Taneva za novog ambasadora Bugarske u Kijevu prošlog oktobra, koji je, kako list navodi, imao i podršku tadašnje potpredsednice vlade i ministarke spoljnih poslova Marije Gabrijel.

Međutim, bugarski predsednik Rumen Radev nikada nije formalno potvrdio njegovo imenovanje, jer premijer Denkov nikada nije potpisao potrebnu dokumentaciju.

"Odgovor na pitanje zašto nije završena procedura za imenovanje kandidata kojeg je predložilo Ministarstvo spoljnih poslova za ambasadora Bugarske u Ukrajini treba tražiti od ministarstva", saopštio je kabinet predsednika.

Prema pisanju bugarskog lista "24 sata", pozivajući se na izvore u bivšoj bugarskoj vladi, zaustavljanje Tanevljevog imenovanja možda je bilo podstaknuto kritičkom reakcijom Kijeva na njegovu nominaciju.

List tvrdi da je Ukrajina zapretila da neće dati zeleno svetlo za Taneva, sugerišući da je "proruski pristrasan".

Kao primer njegove navodne pristrasnosti, Kijev je ukazao na bivšu ženu diplomate, koja je državljanka Rusije.

Sam Tanev je u razgovoru za medije rekao da je zbunjen tvrdnjom, jer se od bivše supruge Ruskinje razveo pre 15-ak godina.

Takođe je istakao da su oba njegova sina, koji su bili otvoreni protivnici Rusije i u više navrata izražavali podršku Ukrajini.

Sadašnji vršilac dužnosti premijera Dimitar Glavčev takođe je potvrdio da je imenovanje Taneva odobrio prethodni Savet ministara, ali je da zvanični dokument nikada nije stigao na adresu predsednika.

U međuvremenu, Glavčev je poslao bivšeg ministra odbrane Nikolaja Nenčeva da obavlja dužnost privremenog upravnika bugarske ambasade u Kijevu.

Predsednik Radev je više puta odbijao da potpiše ukaz o imenovanju Nenčeva za ambasadora, navodno zbog prethodnog sukoba sa tim zvaničnikom.

image