Svet

"Mond": Migranti u Bugarskoj držani u kavezu, naočigled evropskih službenika

U kavezu zatrpanom đubretom koji se vidi sa ulice, bilo je zatočeno najmanje 34 osobe tokom oktobra i novembra
"Mond": Migranti u Bugarskoj držani u kavezu, naočigled evropskih službenikawww.globallookpress.com © Hristo Rusev

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) saopštila je da će ispitati navode prema kojima je bugarska policija zatvarala migrante u kavez, nakon što su UN izrazile "zabrinutost" zbog ovih informacija. 

Istraga koju je sprovelo nekoliko evropskih medija tvrdi da su migranti bili zaključani u improvizovanom kavezu na bugarskoj granici sa Turskom, naočigled pripadnika Fronteksa, piše francuski "Figaro" i podseća da se sve dešava u trenutku kada je Bugarska suočena sa neuspelim pokušajem ulaska u Šengen.

"Fronteks se ozbiljno bavi svim izveštajima o navodnim kršenjima prava", rekli su iz agencije za AFP i dodaju da su sve informacije prosleđene Fronteksovoj Kancelariji za ljudska prava koja će ispitati optužbe. 

Rezultate istrage objavio je francuski "Mond" zajedno sa organizacijom "Lajthaus reports" i drugim medijima. 

"Mond" navodi da postoji video snimak kaveza korišćenog za zatvaranje migranata i dodaje da su najmanje 34 osobe bile zatočene u njemu od sredine oktobra do kraja novembra. Improvizovani kavez je "sastavljen od gvozdenih šipki i zatrpan đubretom, a vidi se sa ulice", piše list.

Oni su intervjuisali četvoricu muškaraca – Sirijce i Avganistance – koji su im rekli da su tamo zatvoreni nakon pokušaja da uđu u Bugarsku.

Prema pisanju lista, na video snimku se vidi automobil Fronteksa na svega nekoliko metara od kaveza, u bugarskom gradu Sredec. Dobijeni dokumenti pokazuju da Agencija ima deset službenika stacioniranih u Sredcu u okviru operacije "Tera", najveće kopnene operacije Fronteksa. 

Pohvale i novac od EU 

Iz Fronteksa su izjavili za AFP da je od prošle godine njihova kancelarija registrovala deset ozbiljnih incidenata na bugarsko-turskoj granici, od kojih jedan na području Sredca, ali da on uopšte nije u vezi sa uslovima na graničnom prelazu.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) je izjavila za AFP da nisu videli snimke o kojima je reč i da ne mogu da ih komentarišu, ali da su "duboko zabrinuti ovim navodima". Oni su pozvali države o kojima je reč da istraže ovaj slučaj. 

Na sajtu "Lajthaus reports" podseća se da je Evropska komisija jasno podržala ulazak Bugarske u Šengen, iako se to nije desilo, i da je nedavno pohvalila Bugarsku i Hrvatsku zbog toga što imaju "efikasne strukture koje garantuju pristup međunarodnoj zaštiti poštujući princip zabrane proterivanja".

Organizacija navodi i da je Bugarska 2017. godine iskoristila oko 170.000 evra iz fondova EU za renoviranje policijske stanice u Sredcu. 

image