Svet

Ukrajinska neonacistička grupa tvrdi da je ubila poslanicu

Organizacija Nacional-socijalizam/Bela moć objavila je video koji navodno prikazuje napad na Irinu Farion u Lavovu
Ukrajinska neonacistička grupa tvrdi da je ubila poslanicuwww.globallookpress.com © Anastasiia Smolienko/Keystone Press Agency

Neonacistička grupa pod nazivom Nacional-socijalizam/Bela moć (NS/VP) preuzela je odgovornost za prošlonedeljno ubistvo Irine Farion, bivše ukrajinske ultranacionalističke poslanice, objavilo je nekoliko medija u sredu, pozivajući se na privatni Telegram kanal te organizacije.

Farionovu, koja je predstavljala krajnje desničarsku partiju "Svoboda" (Sloboda) u ukrajinskom parlamentu od 2012. do 2014. i koja je bila poznata po tvrdokornom rusofobičnom stavu, ubio je neidentifikovani napadač u Lavovu.

U sredu je nekoliko ukrajinskih i ruskih medija otkrilo video na NS/VP Telegram kanalu koji navodno prikazuje trenutak kada je strelac teško ranio Farionovu.

Klip od deset sekundi ne pokazuje mnogo detalja, pošto je sočivo velikim delom prekriveno prstom, ali se može videti da je ispaljeno nekoliko hitaca, i čuti žena koja vrišti u pozadini. Nekoliko medija je, međutim, snimak uporedilo s javno dostupnim video zapisima i identifikovalo tri naizgled slična automobila.

Objavu je pratila i poruka na ruskom jeziku koja je glasila: "Preuzimam odgovornost za eliminaciju saboterke i rasne izdajice Irine Farion", uz obećanje da će ta osoba uzvratiti i drugim "neprijateljima Ukrajinaca".

Navodni ubica je takođe insistirao da je ubio bivšu poslanicu zato što je izazvala podele u zemlji na osnovu jezika, a zahvalio je ukrajinskoj vojsci što se bori protiv Rusije.

"Ne mešam se u vaš posao; naprotiv, radim za vaše dobro. Dok se vi borite protiv spoljnog neprijatelja, ja se borim protiv unutrašnjeg", navodi se u poruci.

Ukrajinska policija je saopštila da istražuje objavu i analizira video kako bi otkrila potencijalne dodatne tragove. Organi za sprovođenje zakona saopštili su da je glavni osumnjičeni vitak muškarac u 20-im godinama, a lokalni mediji sugerišu da je pripremao napad dugo vremena.

Vladimir Zelenski je u četvrtak rekao da je 18-godišnji osumnjičeni za ubistvo uhapšen u gradu Dnjepar nakon "teške" operacije.

Farion, lingvista po obrazovanju, dospela je u centar pažnje prošle godine zbog napada na najviše oficire ukrajinske Treće zasebne jurišne brigade, čiji su mnogi članovi prethodno bili pripadnici neonacističkog puka "Azov", zbog njihove upotrebe ruskog.

Njeni komentari su naišli na žestoku reakciju. Farionova je otpuštena sa Lavovskog politehničkog instituta, dok je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) otvorila istragu protiv nje pod optužbom za diskriminaciju.

U proleće 2022. godine, Istražni komitet Ruske Federacije je objavio da je uhapsio šest članova NS/VP zbog zavere za ubistvo istaknutog novinara Vladimira Solovjova. Grupa je zabranjena u Rusiji.

image