Anketa u Moldaviji: Ne za NATO, EU i ujedinjenje s Rumunijom

Na istraživanju sprovedenom od 8. jula do 21. jula od stanovnika Moldavije je zatraženo da odgovore kako bi glasali da se sledeće nedelje održe referendumi o pristupanju te zemlje NATO-u, EU, EAEU i Rumuniji

Više od polovine stanovnika Moldavije protivi se ulasku zemlje u Severnoatlantsku alijansu i ujedinjenju s Rumunijom, pokazalo je istraživanje koje je u julu sproveo Republički institut za marketing i sociološka istraživanja (IMAS).

Od stanovnika Moldavije je zatraženo da odgovore kako bi glasali da se sledeće nedelje održe referendumi o pristupanju te zemlje NATO-u, EU, EAEU i Rumuniji.

Za ulazak u NATO bilo je 26% ispitanika, protiv ulaska 58% anketiranih, 3% ne bi učestvovalo, dok ostali nisu mogli da se odluče.

U slučaju referenduma o pristupanju Moldavije Evropskoj uniji, 53% ispitanika je dalo pozitivan odgovor, 33% negativan, a na temu pristupanja Evroazijskom ekonomskom savezu 38% ispitanika bilo je za, a 40% protiv.

U slučaju ujedinjenja s Rumunijom, samo 36% ispitanika bi se složilo s takvim izborom, a 53% bi glasalo "protiv".

Istovremeno, većina, to jest 45% ispitanika je za uravnoteženu viševektorsku spoljnu politiku: i s Rusijom i sa Zapadom, 31% za čisto prozapadnu spoljnu politiku, 12% za čisto prorusku spoljnu politiku, 6% za orijentaciju ka ujedinjenju s Rumunijom i više 6% je bilo neodlučno.

Moldavci su se izjašnjavali i s tim u vezi da li aktuelna predsednica republike Maja Sandu zaslužuje da bude ponovo izabrana za šefa države – više od polovine, to jest 58% ispitanih bi radije videlo novu osobu na čelu zemlje, odnosno 37% je zadovoljno sadašnjom liderkom.

Prema istraživanju, manje od polovine ispitanika – 44% – veruje da Sanduova može da pobedi na predsedničkim izborima, a otprilike isto toliko – 40% – skeptično je u pogledu pobede opozicionog kandidata.

Istraživanje je sprovedeno od 8. jula do 21. jula, a učestvovale su 1.093 osobe.