Svet

FBI sumnja da je metak pogodio Trampa, bivši predsednik poručuje: Amerika vam ne veruje

Bivši američki predsednik reagovao je na izjavu Kristofera Vreja, koji doveo u pitanje dosadašnje verovanje da je Tramp pogođen hicem u desno uvo
FBI sumnja da je metak pogodio Trampa, bivši predsednik poručuje: Amerika vam ne veruje© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon)

Bivši američki predsednik i republikanski kandidat na predstojećim izborima, Donald Tramp, koji je ranjen u atentatu, kritikovao je direktora FBI zbog, kako je rekao, nekompetentne istrage o incidentu.

"Direktor FBI Kristofer Vrej rekao je Kongresu da nije siguran da li sam pogođen gelerima, staklom ili metkom. Ali FBI nije ni proverio!", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Truth sošl".

Prema njegovim rečima, bolnica je potvrdila da je u pitanju "rana od metka".

"Nije iznenađenje što je nekada čuveni FBI izgubio poverenje Amerike", dodao je Tramp.

Bivši američki predsednik je dodao i da Vrej "ne zna ništa o teroristima i drugim kriminalcima koji se u rekordnom nivou slivaju u našu zemlju" i da su mu jedini fokus akcije poput racija u Mar-a-Lagu, misleći na sopstvenu rezidenciju pretresanu u potrazi za dokumentima.

Bivši lekar Donalda Trampa u vreme njegovog mandata u Beloj kući Roni Džekson danas je takođe izjavio da "apsolutno nema dokaza" da je republikanskog kandidata pogodilo "bilo šta drugo sem metka."

"Direktor Rej nije u pravu i nije primereno da predlaže bilo šta drugo", objavio je on, napomenuvši da je tokom rata u Iraku lečio rane od metaka, i da prati Trampov oporavak od kada je pogođen, prenosi Rojters.

Direktor FBI Kristofer Vrej, odgovarajući na pitanja kongresmena u Predstavničkom domu o poslednjim detaljima iz istrage o nedavnom pokušaju atentata na predsedničkog kandidata republikanaca Donalda Trampa na njegovom mitingu u Pensilvaniji izrazio je novu sumnju. Doveo je u pitanje dosadašnje verovanje da je bivši predsednik pogođen hicem u desno uvo.

"Uz svako poštovanje prema bivšem predsedniku Trampu, pitanje je da li je metak, ili geler, pogodio njegovo uvo, ili ne. Ne znam da li je taj metak, osim što ga je pogodio, mogao da završi i negde drugde", izjavio je Vrej.

Prvi čovek američke federalne agencije je pred Pravosudnim odborom Donjeg doma SAD izjavio i da je atentator Tomas Metju Kruks (20), nedelju dana pre pokušaja ubistva bivšeg predsednika postao vrlo fokusiran na Trampa i njegov predizborni skup u Milvokiju.

On je, istovremeno, na internetu pretraživao koliko je Li Harvi Osvald, navodni ubica Džona F. Kenedija, bio udaljen od bivšeg predsednika SAD, kada je ispalio fatalni hitac u Dalasu 1963. godine.

Ranije je "Njujork post", pozivajući se na izveštaj američkom Kongresu, izvestio da lokalne policijske jedinice u Sjedinjenim Državama odbijaju da podele informacije sa Federalnim istražnim biroom (FBI) zbog gubitka poverenja u njega zbog političke pristrasnosti i nesposobnosti.

image