Svet

Jedan u klin drugi u ploču: Podoljak sada tvrdi da bi sporazum sa Rusijom bio "pakt sa đavolom"

Dogovor bi samo kupio vreme ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da ojača svoju vojsku, smatra savetnik ukrajinskog predsednika dok raste pritisak na Kijev da zbog očajnog stanja na frontu sedne za pregovarački sto
Jedan u klin drugi u ploču: Podoljak sada tvrdi da bi sporazum sa Rusijom bio "pakt sa đavolom"© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Potpisivanje sporazuma sa Rusijom o prekidu rata u Ukrajini značilo bi potpisivanje "pakta sa đavolom", rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak u intervjuu za Asošijeted pres (AP).

"Dogovor bi samo kupio vreme ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da ojača svoju vojsku i otvori još jedno, možda i nasilnije poglavlje u ratu", smatra Podoljak, dok AP konstatuje da raste pritisak na Ukrajinu da sedne za pregovarački sto sa Moskvom.

"Ako želite da potpišete ugovor sa đavolom, koji će vas onda odvući u pakao, dobro, samo napred", rekao je Podoljak.

U izveštaju se konstatuje da se Kijev i dalje suočava sa teškim uslovima na frontu protiv veće, bolje opremljene vojske Moskve, kao i sa neizvesnošću u pogledu nivoa buduće političke podrške od najbližeg saveznika: SAD. Uz to,  anketa Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju pokazala je da broj Ukrajinaca koji se protive teritorijalnim ustupcima Rusiji u zamenu za mir nastavlja da opada. U julu je bio 55 odsto, u poređenju sa 74 odsto u decembru.

Čak je i Vladimir Zelenski nagovestio spremnost da pregovara sa Rusijom po prvi put od početka sukoba 2022. godine, a slično je izjavio i ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba tokom posete Kini. 

Ali, Podoljak je insistirao da bi sporazum u ovom trenutku samo odložio veće nasilje.

"To može biti zamrzavanje sukoba na određeno vreme. Ali to znači da će Ruska Federacija raditi na svojim greškama i ažurirati sopstvenu vojsku", rekao je on. 

Podoljak se osvrnuo i na odnose sa SAD i rekao da Ukrajina ima dobre odnose i sa Republikanskom i sa Demokratskom strankom. On je uveren da koja god partija postane pobednik na novembarskim izborima, Ukrajina će nastaviti da ima čvrste odnose sa SAD.

"Bez obzira na to ko će biti šef Bele kuće, ne vidim scenario da je moguće zaustaviti pomoć Ukrajini", rekao je Podoljak.

Govoreći nedavno o mogućnosti pregovora, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija spremna da pregovara sa Ukrajinom, ali da mora da sazna koliko je Kijev, zapravo, otvoren za pregovore.

"Prvo moramo da shvatimo koliko je za to spremna ukrajinska strana i koliku je ona dobila, da tako kažem, dozvolu za to od svojih sponzora. Jer, za sada, vidite, stižu veoma različite izjave. I nije sve sasvim jasno", objasnio je portparol Kremlja. 

image