Svet

Bivši američki državni sekretar predviđa: Kakav će biti mirovni plan Donalda Trampa

Majkl Pompeo je u kolumni za "Volstrit džornal" predstavio "verovatni mirovni plan" predsedničkog kandidata Donalda Trampa za sukob u Ukrajini, u koji će biti uključeni Lend-lis program za Kijev, "prave sankcije" Rusiji i pristupanje Ukrajine EU i NATO-u
Bivši američki državni sekretar predviđa: Kakav će biti mirovni plan Donalda Trampa© Joe Raedle/Getty Images

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp, ako pobedi na izborima, mogao bi da razvije program zajma od 500 milijardi dolara za Ukrajinu, navodi se u članku bivšeg američkog državnog sekretara Majka Pompea i izvršnog direktora lobističke kompanije "BGR grup" Dejvida Urbana za "Volstrit džornal".

"Evo primera kako bi mogao izgledati uspešan plan za Ukrajinu: uvesti stvarne sankcije Rusiji, ojačati američku odbrambenu industriju, oživeti Severnoatlantski savez i kreirati Lend-Lis program za Ukrajinu od 500 milijardi dolara", navodi se u članku.

Kako se dodaje, umesto da se opterećuju američki poreski obveznici novim računima, Ukrajina treba da pozajmi onoliko koliko joj je potrebno za kupovinu američkog oružja da bi pobedila Rusiju.

"Uklonite sva ograničenja u pogledu vrsta naoružanja koje Ukrajina može da nabavi i upotrebi", istakli su.

Napominje se da bi Tramp takođe mogao da pokuša da obnovi odnose sa Saudijskom Arabijom i Izraelom.

Američki predsednički izbori održaće se 5. novembra.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, da direktno uključuju NATO zemlje u sukob i da se "igraju vatrom".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu biti legitimna meta za Rusiju.  

image