Svet

Upozorenje EU za Slovačku: Odustanite od etiketiranja NVO koje finansiraju stranci

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je izjavila da je Bratislavi predočila da će, ako budu sledili primer Mađarske po pitanju zakona o NVO, Evropska komisija odmah pokrenuti prekršajni postupak zbog kršenja prava EU i da već imaju odluku na stolu
Upozorenje EU za Slovačku: Odustanite od etiketiranja NVO koje finansiraju stranciGetty © stock photo/MarianVejcik

Evropska komisija je upozorila Slovačku da će preduzeti pravne mere ako vlada ne odustane od predloga zakona koji zahteva od nevladinih organizacija koje dobijaju sredstva iz inostranstva da sebe etiketiraju kao "organizacije sa stranom podrškom".

"Bila sam u Bratislavi i bila sam vrlo jasna. Ako sledite mađarski primer po pitanju zakona o NVO, odmah ćemo pokrenuti prekršajni postupak zbog kršenja prava EU, jer već imamo odluku suda na stolu", rekla je potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova uoči objavljivanja godišnjeg izveštaja EU o vladavini prava.

Mađarska je 2017. usvojila sličan zakon o nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva, ali ga je ukinula 2021. nakon što ga je Evropski sud pravde proglasio nezakonitim.

Evropska komisija i Mađarska su u stalnom sukobu oko pitanja vladavine prava, a EU  to koristi da zadržava sredstva namenjena Budimpešti. Rojters piše da je Budimpešta uznemirila svoje partnere iz EU na početku svog šestomesečnog rotirajućeg predsedavanja EU mirovnom misijom premijera Viktora Orbana koja je uključivala razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

"Rojters" podseća da su slične "pravne bitke" sa Poljskom okončane posle promene vlasti prošle godine.

Vlada Slovačke pod premijerom Robertom Ficom preuzela je vlast prošle godine i suočila se sa kritikama opozicije zbog izmena krivičnog zakona, rekonstrukcije javnog servisa, ukidanja državne vojne pomoći Ukrajini i približavanja spoljne politike Rusiji.

Fico je u izjavi nakon godišnjeg izveštaja EU o vladavini prava rekao da je preporuke primio k znanju i da će relevantna ministarstva voditi dijalog sa Komisijom.

image