Svet

Saudijska Arabija i UAE posredovale u dogovoru za razmenu Grajner i Buta

Neobičan je i momenat razmene zarobljenika, s obzirom da se ona dogodila samo dva dana nakon što je američki sud odbacio tužbu protiv bin Salmana za ubistvo novinara Džamala Kašogija
Saudijska Arabija i UAE posredovale u dogovoru za razmenu Grajner i Butawww.globallookpress.com © Saudi Press Agency/XinHua

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed bin Zajed i princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salman, posredovali su u pregovorima za razmenu američke košarkašice Britni Grajner i bivšeg ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, piše "Dejli mejl".

"Uspešno posredovanje predstavlja odraz međusobnog i čvrstog prijateljstva naše dve zemlje i SAD i Rusije", navodi se u zajedničkom saopštenju dve države.

Visoki zvaničnik američke administracije nije želeo direktno da komentariše ulogu saudijskog princa u razmeni, ali je naglasio da će "SAD nastaviti da se oslanjaju na partnere širom sveta kako bi obezbedile oslobađanje nepravedno privedenih Amerikanaca".

Momenat razmene zarobljenika je neobičan, s obzirom da se ona dogodila samo dva dana nakon što je američki sud odbacio tužbu protiv bin Salmana za ubistvo novinara Džamala Kašogija, uz obrazloženje da on uživa imunitet pred sudom SAD kao aktuelni šef strane vlade. Bajden je, inače, u toku predsedničke kampanje dao reč da će saudijskog princa učiniti "otpadnikom" na međunarodnoj političkoj sceni.

Nesuglasice između SAD i Saudijske Arabije produbio je potez bin Salmana koji je podržao Grupu Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) kada su smanjile zajedničku proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, čemu se Bajden oštro sutprostavio.

I tada je američki lider upozorio da će "biti posledica u odnosu sa Saudijskom Arabijom". Međutim, njegovi najnoviji potezi ukazuju na činjenicu da je možda zaboravio na svoje obećanje i da bi događaji koji su se desili u mesecima za nama mogli da budu povezani.

"Bela kuća fokusirana na slavne ličnosti"

Bajden se ranije večeras obratio iz Bele Kuće, a dosta vremena je izdvojio za odbranu svoje administracije koja se suočava sa otpužbama da je "zaboravila" na ostale američke zarobljenike, a da je košarkašica bila prioritet zbog njene popularnosti. 

Republikanska stranka ocenila da je Bajdenov potez bio nesavesan i da je Bela kuća fokusirana na "slavne ličnosti".

Među ostalim zarobljenicima je i Pol Vilan, bivši američki marinac koji je osuđen na 16 godina zatvora u Rusiji pod optužbom za špijunažu koju poriče. On je za Si-En-En izjavio da je razočaran što nije učinjeno više da se obezbedi njegovo oslobađanje.

Ni njegova porodica ne krije nezadovoljstvo i poručuje da je "uništena". Vilanov brat Dejvid pozdravio je oslobađanje Britni Grajner, ali je ocenio da to ne sluti na dobro u slučaju njegovog brata. Naglasio je da je Bajdenova administracija unapred obavestila porodicu da on neće biti pušten zajedno sa košarkašicom.

"To rano upozorenje značilo je da je naša porodica bila u stanju da se psihički pripremi za ono što je za nas sada javno razočarenje i katastrofa za Pola", istakao je Dejvid.

Bajden, međutim, tvrdi da se "Rusija iz potpuno nelegitimnih razloga prema Vilanovom slučaju odnosi drugačije nego prema Britninom". Takođe je napomenuo da SAD neće odustati od njegovog oslobađanja.

image