Novi snimak terorističkog napada na kule bliznakinje (VIDEO)

Video, snimljen profesionalnom kamerom, objavio je japanski fotograf Kei Sugimoto

Japanski fotograf Kei Sugimoto objavio je na Jutjubu video-snimak snimljen profesionalnom kamerom, koji je detaljno zabeležio trenutak kada su se kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra srušile tokom terorističkog napada u Sjedinjenim Državama 11. septembra 2001. godine.

"Snimio sam urušavanje Svetskog trgovinskog centra 11.9.2001, sa krova zgrade Sent Marks spejs u Njujorku kamerom Soni VKS2000 sa telekonverterom", napisao je Sugimoto.

Na snimku se vide oblaci crnog dima koji se dižu sa kula, a zatim kako obe zgrade padaju.

U Sjedinjenim Državama, 11. septembra 2001. godine, bombaši samoubice terorističke organizacije Al Kaida oteli su četiri putnička aviona, od kojih su dva udarila na simbol Njujorka – kule Svetskog trgovinskog centra, a druga dva – u Pentagon i, verovatno, u Belu kuću ili glavni grad.

Svi avioni osim poslednjeg postigli su svoje ciljeve. Četvrti oteti avion srušio se na polje u blizini Šenksvila u Pensilvaniji.

U tom terorističkom napadu poginulo je 2.977 osoba, uključujući 343 vatrogasca i 60 policajaca. Nisu poginuli samo državljani SAD, već i 92 druge zemlje.

Tačnije u Njujorku su poginule 2.753 osobe, u Pentagonu - 184 osobe, dok je 40 stradalo u Pensilvaniji.

U napadima je ubijeno i 19 terorista, od kojih su 15 bili državljani Saudijske Arabije, dvojica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, jedan iz Egipta i jedan iz Libana.