Kijev saveznicima: Pauzirajte Čajkovskog

Umesto ruskih, slušajte ukrajinske kompozitore, poručio Aleksandar Tkačenko u autorskom tekstu za "Gardijan"

Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko pozvao je u autorskom tekstu za "Gardijan" "ukrajinske saveznike" da bojkotuju rusku kulturu i umetnost, a umesto nje upoznaju i istraže ukrajinsku.

"Bojkot ruske kulture je važan korak. Ne govorimo o otkazivanju Čajkovskog, već o pauziranju izvođenja njegovih dela dok Rusija ne prestane sa svojom krvavom invazijom. Ukrajinski kulturni prostori su to već učinili sa Čajkovskim i drugim ruskim kompozitorima. Pozivamo naše saveznike da učine isto", istakao je Tkačenko. 

Ukrajinski ministar je istakao da se Zapad već vraća ruskoj umetnosti.

"Već su mnoga pozorišta i kulturni prostori koji su ranije odbijali da izvode rusku muziku ili da sarađuju sa ruskim umetnicima koji podržavaju rat od tada obnovili svoje veze. A ukrajinska kultura ima toliko toga da ponudi. Naši kompozitori su proizveli remek-dela, a naši pisci ne treba da budu ništa manje cenjeni od ruskih kolega. Ukrajinska književnost ima duboke korene i još uvek se aktivno razvija. Naša likovna i dekorativna umetnost deli svoje poreklo sa bogatom kulturnom istorijom Evrope", naveo je Tkačenko.

Ruska kultura je, smatra ukrajinski ministar, važano rusko oružje, a sukob Rusije i Ukrajine je "civilizacijska bitka oko kulture i istorije".

"U umu Kremlja, svet je podeljen između 'tradicionalnih vrednosti' i 'pseudovrednosti'. Ovi drugi predstavljaju liberalnu pretnju prvima, a između njih se vodi nepomirljiva borba. Kremlj se predstavlja kao globalni lider tradicionalnih vrednosti, tvrdeći da je ruska nacija izgrađena na njima", rekao je Aleksandar Tkačenko za "Gardijan".