Svet

Bivši ukrajinski potpukovnik: Stotine pristalica nacističke ideologije bori se na strani Kijeva

Na Zapadu, pod pokroviteljstvom NATO-a i vlada zemalja članica, stvoreni su specijalni fondovi koji regrutuju strane plaćenike u Ukrajinu, rekao je Vasilije Prozorov
Bivši ukrajinski potpukovnik: Stotine pristalica nacističke ideologije bori se na strani Kijevawww.globallookpress.com © Vasyl Shevchenko/ZUMAPRESS.com

Nekoliko stotina ideoloških nacista iz celog sveta došlo je da se bori u sastavu Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je bivši potpukovnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilije Prozorov.

"Ideološki nacisti, koji su zaista pristalice nacističke ideologije, ne dolaze ni preko države. Oni idu posebno u nacističke jedinice. To je 'Desni sektor'. Dakle, oni idu posebno u puk 'Azov', jer su tamo braća po svojim stavovima", kazao je Prozorov.

Prema njegovim rečima, radi se o velikom broju ljudi.

On je dodao da su na Zapadu, pod pokroviteljstvom NATO-a i vlada zemalja članica, stvoreni specijalni fondovi koji regrutuju strane plaćenike u Ukrajinu.

"Stvoreno je nekoliko fondova specijalno za finansiranje takvih aktivnosti (regrutovanje plaćenika širom sveta) pod okriljem NATO-a, nekih vlada. Konkretno, u Kanadi postoji nekoliko fondova koji plaćaju i finansiraju učešće kanadskih plaćenika na strani Oružanih snaga Ukrajine", precizirao je Prozorov.

Kako je naveo, ta sredstva akumuliraju uglavnom državni novac, ali su sama sredstva potrebna da bi se "sakrilo" učešće država NATO-a u regrutovanju plaćenika u Ukrajini.

Prozorov je ukazao da vlade zapadnih zemalja prenose novac u nevladine fondove, kao što su, na primer, NATO fondovi, uz pomoć kojih se te operacije finansiraju.

"Istovremeno, zbog velikih gubitaka plaćenika i loših uslova službe i obmane ukrajinskih komandanata, u Ukrajini nema mnogo voljnih da ratuju. U stvari, ne ide baš najbolje. Da je dobro, imali bi stotine hiljada dobrovoljaca iz celog sveta", zaključio je bivši potpukovnik SBU.

image