Indijski mediji: Modi će posetiti Ukrajinu u avgustu

Indijski premijer je ranije ovog meseca posetio Moskvu, zbog čega su navodno SAD bile "frustrirane"

Indijski premijer Narendra Modi planira da poseti Ukrajinu u avgustu, objavili su mediji iz Nju Delhija, pozivajući se na diplomatske izvore.

Iako se sastao sa Vladimirom Zelenskim na marginama sastanaka G7 u Italiji i Japanu, Modi nije posetio Kijev od eskalacije sukoba Rusije i Ukrajine u februaru 2022.

Prema indijskim medijima, poseta se očekuje oko 23. avgusta. Ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar i savetnik za nacionalnu bezbednost Ajit Doval održali su telefonske razgovore sa ukrajinskim kolegama Dmitrijem Kulebom i Andrejem Jermakom ranije ovog meseca.

Tokom sastanka sa Zelenskim u Italiji prošlog meseca, Modi je ponovio da će "Indija nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da podrži mirno rešenje" sukoba, navodi se u vladinom saopštenju.

Modi je ranije ovog meseca posetio Moskvu, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Indijski premijer je kasnije rekao da su iz njihovih razgovora proizašle "veoma zanimljive ideje" i "potpuno novi pogledi", kao i da mu je razgovor sa ruskim predsednikom dao nadu.

"Ogromno je razočarenje i razoran udarac za mirovne napore videti lidera najveće svetske demokratije kako grli najkrvavijeg zločinca na svetu u Moskvi", objavio je Zelenski na društvenim mrežama o sastanku Modija i Putina.

Indija je odgovorila tako što je pozvala ukrajinskog ambasadora u Nju Delhiju u Ministarstvo spoljnih poslova radi objašnjenja.

SAD su navodno takođe bile "frustrirane" Modijevom posetom Moskvi, koja je potkopala američke napore da Rusiju predstave kao izolovanu na svetskoj sceni.

Indija uživa višedecenijske dobre odnose sa Rusijom, sa kojom posebno blisko sarađuje u oblasti saradnje u oblasti odbrane. Prošle godine je obim trgovine između dve zemlje porastao na 65 milijardi dolara, uglavnom zbog toga što je Nju Delhi povećao kupovinu ruske nafte i uglja.

Očekuje se da će trgovinska razmena između Rusije i Indije dostići 100 milijardi dolara do 2030. godine.

Nju Delhi je takođe jedan od osnivača BRIKS-a. Očekuje se da će Modi ponovo otputovati u Rusiju u oktobru, kako bi prisustvovao samitu organizacije u Kazanju.