Svet

Hezbolah napao grad na Golanskoj visoravni: Najmanje 10 poginulih, uglavnom dece

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac za "Kanal 12" je izjavio da je "nema sumnje da je Hezbolah prešao crvene linije", kao i da se "sada suočavamo sa otvorenim ratom"
Hezbolah napao grad na Golanskoj visoravni: Najmanje 10 poginulih, uglavnom dece© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Najmanje 10 ljudi je poginulo u raketnom napadu na grad Madždal Šams, na Golanskoj visoravni, dok je više desetina povređeno, preneli su izraelski mediji.

Među poginulima i povređenima ima dosta dece, pošto je raketa pogodila fudbalski teren, a broj poginulih mogao bi da poraste, pošto je nekoliko povređenih i dalje u kritičkom stanju, prenosi "Tajms of Izrael".

Prema navodima izraelskih medija, libanska militantna grupa Hezbolah je u prvi mah preuzela je odgovornost za napad, da bi to kasnije demantovali, tvrdeći da "nemaju nikakve veze sa incidentom i kategorički negiraju sve lažne navode".

U saopštenju nakon što je Hezbolah demantovao umešanost, Izraelske odbrambene snage (IDF) su istakle da je "prema procenama izvršenim u vojsci i obaveštajnim podacima koji su nam dostupni, raketni napad na Madždal Šams izvela teroristička grupa Hezbolah".

"Hezbolah stoji iza lansiranja rakete koja je pogodila fudbalski teren u Madždal Šamsu i dovela do civilnih žrtava, među kojima ima i dece", dodaje IDF.

Madždal Šams se nalazi na Golanskoj visoravni, teritoriji koja je međunarodno priznata kao deo Sirije, ali koja se od 1967. nalazi pod izraelskom okupacijom. Većinsko stanovništvo tog grada čine Druzi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji se nalazi u SAD, sastao se sa američkim bezbednosnim zvaničnicima, dok se ministar odbrane Joav Galant sastao sa načelnikom generalštaba Hercijem Halevijem kako bi procenili situaciju. Najavljeno je da će se izraelski premijer u zemlju vratiti ranije nego što je u prvi mah planirano.

Predsednik Izraela Isak Hercog napad je nazvao "srceparajućim" i dodao da "svet ne sme da nastavi da ćuti na terorističke napade (lidera Hezbolaha Hasana) Nasralaha, iza kojih stoji zla imperija Iran".

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je za "Kanal 12" da "nema sumnje da je Hezbolah prešao crvene linije", kao i da se "sada suočavamo sa otvorenim ratom".

Sirene za vazdušni napad aktivirane su u nekoliko naselja naselja na severu Izraela, dok komanda fronta Izraelskih odbrambenih snaga upozorila na potencijalne pretnje iz vazduha.

Ranije danas iz Libana je ispaljeno oko 30 raketa na sever Izraela, saopštila je izraelska vojska. Većinu raketa uništila je protivvazdušna odbrana, a povređenih nije bilo, navodi se u saopštenju.

Vojska je saopštila da je oko pola sata kasnije ispaljeno još 10 raketa na područje Neve Ativ, koje su sve pogodile otvorene površine.

U isto vreme, četiri osobe su poginule u izraelskom napadu na stambenu zgradu u selu Kfar Ćila na jugu Libana, rekao je lokalni vojni izvor za RIA Novosti u subotu.

"Izraelski ratni avioni napali su stambenu zgradu navođenim projektilima u selu Bint Kfar Ćila u provinciji Nabatije u južnom Libanu. U eksploziji su poginule četiri osobe, cela zgrada je potpuno uništena, a uklanjanje ruševina se nastavlja", naveo je izvor.

image