Svet

Ko će zameniti Kamalu? Harisova u avgustu imenuje kandidate za potpredsednika SAD

U igri je nekoliko imena, ali nova kandidatkinja Demokrata za poziciju šefa države još ne bi da otkrije svoje karte
Ko će zameniti Kamalu? Harisova u avgustu imenuje kandidate za potpredsednika SAD© Tanjug/AP Photo/Stephanie Scarbrough

Potpredsednica SAD Kamala Haris, koja je u borbu za najviši predsednicu države ušla iz Demokratske stranke, planira da početkom avgusta objavi svoje kandidate za predsednika, javlja Si-En-En, pozivajući se na izvore bliske Harisovoj.

U igri za kandidate su, najverovatnije, guverner Severne Karoline Roj Kuper, guverner Pensilvanije Džoš Šapiro i senator iz Arizone Mark Keli.

Drugi mogući kandidati za tu ulogu su sadašnji američki ministar saobraćaja Pit Butidžidž, koji ima bliske poslovne odnose sa Harisovom, kao i guverneri Kentakija i Minesote Endi Bešir i Tim Volc.

"Potpredsednica će izabrati nekoga sa kim se oseća prijatno i ko je potencijalno spreman da i sam postane predsednik", rekao je za Si-En-En jedan od demokrata pod uslovom da ostane anoniman, ističući da u ovoj fazi Harisova ne želi nikome da otkriva svoje karte kad je reč o potpredsedničkim kandidatima.

Američki predsednički izbori održaće se 5. novembra, i iako se pretpostavljalo se da će Bajden na njima predstavljati Demokratsku stranku, nakon katastrofalnog nastupa na junskoj debati sa republikanskim protivnikom Donaldom Trampom, među demokratama su postali sve glasniji pozivi demokrata da Bajden odustane od borbe.

On je 21. jula odlučio da se povuče iz trke i podržao je nominaciju potpredsednice Kamale Haris na najviši položaj u američkoj vladi.

image