Erdogan traži izvinjenje od Abasa jer nije govorio pred turskim parlamentom

Lider Palestinske nacionalne uprave bio je pozvan da se obrati u Turskoj u isto vreme kada i Netanjahu pred Kongresom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara očekuje izvinjenje od lidera Palestinske nacionalne uprave Mahmuda Abasa, koji je odbio da govori u turskom parlamentu.

Turski parlament pozvao je Abasa da se u parlamentu obrati istovremeno sa govorom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u američkom Kongresu, ali palestinska strana nije dala jasan odgovor na predlog, prenosi list "Turkije", blizak turskoj vladi.

"Neka se gospodin Abas ne uvredi, ali treba da se izvini, pošto smo ga pozvali, ali nije došao. Čekali smo da vidimo da li će doći? Svuda govorimo šta treba da se kaže u ime naše palestinske braće i sestara", rekao je Erdogan.

Prema rečima turskog predsednika, niko kome je i kap humanosti u srcu ne može da opravda takvo neprincipijelno ponašanje kada se Netanjahu aplaudira u Kongresu SAD.

"Kada vidimo one koji aplaudiraju ubistvu četrdeset hiljada nevinih ljudi, brinemo i za našu budućnost. Ko može da garantuje da sutra ove prljave oči neće biti uperene u Anadoliju", dodao je turski lider.

Netanjahu se u sredu obratio američkom Kongresu, što je izazvalo proteste antiratnih aktivista na Kapitolu.

Turski političari, uključujući predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, oštro su kritikovali govor "ratnog zločinca" Netanjahua u Kongresu.