Svet

Orban pomogao u organizaciji razgovora Trampa i Zelenskog?

Prema tvrdnjama mađarskog novinara, pored Viktora Orbana, još dvojica evropskih političara su pozvali Trampa da razgovara sa liderom kijevskog režima
Orban pomogao u organizaciji razgovora Trampa i Zelenskog?Getty © Mark Wilson

Mađarski premijer Viktor Orban navodno je pomogao u organizovanju telefonskog razgovora između američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa i lidera kijevskog režima Vladimira Zelenskog, navodi se u članku mađarskog novinara Sabolča Panjija, koji početkom jula najavio "mirovnu turneju" premijera Mađarske.

"Zelenski je zamolio Viktora Orbana, tokom njihovog sastanka u Kijevu 2. jula, da pomogne u organizaciji sastanka (telefonskog razgovora) sa Donaldom Trampom, koji je na kraju održan 19. jula", napisao je mađarski novinar na portalu "Viskver".

Panji je dodao i da su bivši britanski premijer Boris Džonson i poljski predsednik Andžej Duda takođe pozvali Trampa da razgovara sa Zelenskim, i zbog toga ostaje nejasno ko je zapravo od ovih političara imao najveći uticaj na kandidata za predsednika SAD.

Podsećanja radi, Zelenski i Tramp su 19. jula obavili telefonski razgovor, koji je ocenjen kao "veoma dobar". Bivši predsednik SAD je tada u više navrata izjavio da će "doneti mir i okončati rat" ako pobedi na izvorima.

Sa druge strane, Zelenski je na društvenoj mreži Iks napisao da je sa Trampom dogovorio detalje o budućem ličnom sastanku, na kom će biti reči o konkretnim koracima za postizanje mirovnog rešenja.

image