Svet

Oglasio se direktor ceremonije otvaranja OI: Nisam bio inspirisan "Tajnom večerom"

Tomas Džoli tvrdi da nikog nije hteo da uvredi, niti kome da se ruga
Oglasio se direktor ceremonije otvaranja OI: Nisam bio inspirisan "Tajnom večerom"© Kevin Voigt/GettyImages

Umetnički direktor kontroverzne ceremonije otvaranja Olimpijskih igara Tomas Džoli, negirao je da je jedna od najproblematičnijih scena manifestacije, ona sa "dreg kraljicama" bila inspirisana "Tajnom večerom".

"U meni nikada nećete naći želju da se rugam, da ocrnim bilo šta. Hteo sam da napravim ceremoniju koja miri ljude i reafirmiše vrednosti naše Republike", izjavio je Džoli na BFMTV-u, a prenosi "Parizjen".

Reditelj, koji je inače gej, ponavlja da scena sa dreg kraljicama oko stola, koju su svi osudili ocenjujući da parodira na Poslednju večeru Isusa sa apostolima, nije bila inspirisana tim hrišćanskim motivom. Inspiracija je, tvrdi, bila paganstvo.

"Mislim da je bilo sasvim jasno da Dionis dolazi za ovaj sto. On je tu jer je bog slavlja, vina i otac Sekuane, boginje povezane sa rekom. Ideja je bila više da se napravi veliki paganski festival povezan sa bogovima Olimpa, odnosno olimpizma", nastavio je Džoli objašnjavajući scenu u kojoj je učestvovao oskudno obučeni muškarac nalik štrumfu.

Što se tiče scene koja predstavlja obezglavljenu Mariju-Antoanetu koja drži glavu u u rukama on je uverio da u manifestaciji koju je pripremio nema "veličanja instrumenta smrti koji je bila giljotina".

image