Svet

Osuđeni holandski pedofil nastupio na OI: "Veća kazna za udaranje konja nego za silovanje deteta"

Nastup holandskog silovatelja ispraćen je zvižducima
Osuđeni holandski pedofil nastupio na OI: "Veća kazna za udaranje konja nego za silovanje deteta"© Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

Skandal za skandalom niže se na Olimpijskim igrama, a najnoviju mrlju na slavno takmičenje stavio je i nastup holandskog reprezentativca u odbojci na pesku Stivena van de Valdea, koji je ranije osuđen za silovanje dvanaestogodišnje devojčice. I ne samo to, već je holandski olimpijski tim, nakon što je Van de Valde izviždan na terenu, otvoreno priznao da štiti osuđenog pedofila.

"Da, štitimo osuđenog silovatelja dece. Želimo da se ​​bavi svojim sportom što je bolje moguće, na turniru za koji se kvalifikovao", rekao je ataše za štampu holandskog tima Džon van Vlit, nakon što je reprezentativcu dozvoljeno da, za razliku 10.713 drugih sportista koji posle mečeva moraju da prođu kroz medijsku zonu - on to izbegne.

Dvadesetdevetogodišnjeg Van de Valdea, koji je 2016. osuđen na četiri godine zatvora (od kojih je odležao 13 meseci) po tri tačke optužnice za silovanje deteta koje je upoznao na Fejsbuku nakon utakmice su, sa terena odvela tri čuvara koja su ga zaštitila od "medijske inkvizicije".

Britanski "Telegraf" podseća da je, iako se prema pravilima Međunarodnog olimpijskog komiteta svi sportisti moraju staviti na raspolaganje medijima nakon takmičenja, za Van de Veldea napravljen izuzetak.

"Definitivno je stvorena drugačija situacija za Stivena", rekao je portparol holandskog tima, koji je istakao kako je Van de Valde "izdržao svoju kaznu".

Holandski tim je, ranije, u mejlu poslatom "Gardijanu" insistirao kako odbojkaš "nije pedofil".

Svi sportisti u Parizu, prema pisanju "Telegrafa", moraju da potpišu izjavu kojom obećavaju da će biti "uzori". Kakav je uzor Holanđanin, više je nego očigledno.

Kako ukazuje "Tajms", Međunarodni olimpijski komitet nije učinio ništa da zaštiti Igre od ove štete po reputaciju, a kako se dodaje, ukazujući na slučaj sportistkinje koja je sa Igara morala da se povuče nakon što je objavljen snimak na kome udara konja, "ovde u Parizu zapravo dobijate višu kaznu za šibanje konja nego za silovanje deteta".

image