Maduro ponovo predsednik Venecuele; SAD sumnjaju u rezultate izbora, podržavaju opoziciju

Maduro je ovo treći mandat, na čelu države je od 2013. godine, dok opozicija tvrdi da su izbori pokradeni

Dosadašnji predsednik Venecuele Nikolas Maduro pobedio je na predsedničkim izborima održanim u nedelju, pošto je osvojio 51,2 odsto glasova, dok je opozicioni kandidat Edmund Gonzales Urutija osvojio 44, 2 odsto, saopštila je nacionalna izborna komisija na osnovu prebrojanih glasačkih listića sa 80 odsto biračkih mesta.

Liderka opozicije u Venecueli Marija Korina Mačado pak tvrdi da je opozicioni kandidat Edmundo Gonzales osvojio 70 odsto glasova.

Predstavnici opozicije izjavili su da podaci koje su prikupili od svojih predstavnika u 30 odsto biračkih centara pokazuju da je Gonzales pobedio Madura.

"Rezultati se ne mogu sakriti. Zemlja je mirno izabrala promenu", napisao je Gonzales na Iksu pre objavljivanja rezultata izborne komisije, preneo je "Skaj njuz".

Maduro: Moja pobeda je trijumf mira i stabilnosti

Maduro je svoj reizbor nazvao trijumfom mira i stabilnosti, ali i ponovio svoju tvrdnju iz predizborne kampanje da je izborni sistem Venecuele transparentan.

Komentarišući to što su prvi izborni rezultati objavljeni tek šest sati po zatvaranju birališta, predsednik Venecuele je rekao da je i brojanje glasova i objavljivanje rezultata kasnilo zbog sajber-napada.

"Mi znamo odakle je hakerski napad došao, ostavili su tragove", rekao je Maduro, a preneo "Pais".

Takođe, izjavio je da njegova pobeda predstavlja "poštovanje suverenog života Venecuele i narodne volje".

Uz to je odbacio optužbe opozicije, ponavljajući da su rezultati kasnili zbog žestokog hakerskog napada čiji su počinioci identifikovani.

Aktuelni predsednik Venecuele, pored Edmunda Gonzalesa Urutija, imao je još osam protivkandidata na juče održanim izborima. Ovo će mu biti treći predsednički mandat, a na čelu Venecuele je od 2013. godine.

Blinken: Rezultati ne odražavaju volju naroda

Sjedinjene Države su odmah "podržale" opozicione snage - oglasio se američki državni sekretar Entoni Blinken rečima da su SAD "ozbiljno zabrinute" u vezi s objavljenim podacima, te istakao da rezultat "ne odražava ni volju, niti glasove naroda".

Takođe, pozvao je izbornu komisiju Venecuele da transparentno i odmah objavi pune rezultate, najavljujući da će SAD i međunarodna zajednica odgovoriti u skladu s tim, preneo je AP.

Prema njegovim rečima, ključno je da svaki glas bude pošteno i transparentno prebrojan i da izborna komisija podeli informacije s opozicijom i nezavisnim posmatračima bez odlaganja.

"Sjedinjene Države čestitaju narodu Venecuele na njihovom učešću na predsedničkim izborima 28. jula uprkos značajnim izazovima i dubokoj zabrinutosti u vezi s procesom", naveo je Blinken u saopštenju.