Svet

Poljski ministar izbacuje Mađarsku iz NATO-a i EU: Ogorčen zbog Orbanovog govora

Ne razumem baš zašto Mađarska želi da ostane članica organizacija koje im se toliko ne dopadaju i koje se navodno loše odnose prema njima, rekao je Bartoševski
Poljski ministar izbacuje Mađarsku iz NATO-a i EU: Ogorčen zbog Orbanovog govora© Rasid Necati Aslim/Anadolu via Getty Images

Izjave mađarskog premijera Viktora Orbana, za koje zvaničnici Poljske smatraju da su usmerene protiv Varšave, uznemirile su zamenika ministra spoljnih poslova te države, Teofila Bartoševskog, koji je izrazio sumnju u to da je članstvo Mađarske u EU i NATO-u neophodno.

Naglasio je da, za razliku od Orbana, njegova zemlja "ne posluje sa Rusijom nakon pune invazije na Ukrajinu".

"To je bio napad na Poljsku, Sjedinjene Države, Evropsku uniju i NATO", prenosi RTS, pozivajući se na ukrajinsku "Pravdu".

Bartoševski je naglasio da je Orbanov govor već veoma negativno komentarisala ambasada SAD u Budimpešti.

"Ne razumem baš zašto Mađarska želi da ostane članica organizacija koje im se toliko ne dopadaju i koje se navodno loše odnose prema njima. Ovo se zasniva na principu da, ako ne želiš da budeš član kluba, uvek možeš da odeš. Ovo je definitivno antievropska, antiukrajinska, antipoljska politika u ovom trenutku", zaključio je poljski ministar.

Orban je ranije tokom planiranog govora u okviru letnjeg univerziteta Tušvanjos u rumunskom letovalištu Baile Tušnad rekao da Poljaci "vode najlicemerniju i najposvećeniju politiku u celoj Evropi" jer navodno "besramno posluju" sa Rusijom.

Odnosi Varšave i Budimpešte su zahladneli nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine zbog različitih pogleda na ovaj sukob. Međutim, Orban ranije nije otvoreno kritikovao Poljsku.

image