Svet

SAD usvojile rekordni budžet za odbranu, samo Ukrajini sledi 800 miliona dolara vojne pomoći

Donji dom Kongresa usvojio Zakon o nacionalnoj odbrani
SAD usvojile rekordni budžet za odbranu, samo Ukrajini sledi 800 miliona dolara vojne pomoćiwww.globallookpress.com © Liu Jie/XinHua

Predstavnički dom američkog Kongresa podržao je zakon koji utire put budžetu za odbranu od rekordnih 858 milijardi dolara, 45 milijardi dolara više nego što je predložio predsednik Džozef Bajden.

Dom je usvojio kompromisnu verziju Zakona o ovlašćenjima za nacionalnu odbranu (NDAA) sa 350 prema 80, što je daleko premašilo dvotrećinsku većinu potrebnu da se zakon usvoji, i poslao ga na glasanje u Senatu. Očekuje se da će Senat sledeće nedelje usvojiti NDAA i poslati ga na potpisivanje u Belu kuću, prenosi Rojters.

NDAA za fiskalnu 2023. odobrava 858 milijardi dolara za vojnu potrošnju i uključuje povećanje plata za vojnike od 4,6 odsto, finansiranje kupovine oružja, brodova i aviona i vojnu podršku Tajvanu i Ukrajini.

Ovogodišnjem zakonu - koji je rezultat višemesečnih pregovora između demokrata i republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu - bila je potrebna dvotrećinska većina u Predstavničkom domu nakon neslaganja nekih članova Predstavničkog doma oko toga da li u zakonu treba da bude uključen i amandman o pravu glasa.

Fiskalni NDAA iz 2023. uključuje odredbu koju zahtevaju mnogi republikanci, a koja zahteva od ministra odbrane da ukine obaveznu vakcinaciju protiv kovida.

Zakon, koji je zapravo godišnja politika Pentagona, Ukrajini pruža najmanje 800 miliona dolara dodatne bezbednosne pomoći sledeće godine i uključuje niz odredbi za jačanje Tajvana usred tenzija sa Kinom.

Nova vojna pomoć Ukrajini

U međuvremenu, agencija AP prenosi da SAD šalju dodatnih 275 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući velike količine municije i visokotehnoloških odbrambenih sistema koji mogu da se koriste za otkrivanje i uništavanje ruskih bespilotnih letelica.

Najnoviji paket pomoći uključuje 80.000 komada artiljerijske municije i nepoznatu količinu municije za višecevni raketni sistem dalekog doma HIMARS, rekli su za AP američki zvaničnici.

Ukupan iznos pomoći manji je od većine paketa koji su SAD do sada isporučile, a usledio je nakon izjave generalnog sekretara NATO-a Jense Stoltenberga, koji je rekao da Rusija smanjuje svoje vojne aktivnosti kako bi se pregrupisala i pokrenula novu ofanzivu na proleće.

SAD su do sada, uključujući najnoviji paket pomoći, Kijevu poslale vojnu pomoć u vrednosti od oko 19,3 milijarde dolara.

image