Kompanije ruske odbrambene industrije učestvuju na najvećem sajmu naoružanja u Africi

U pitanju je sajam AAD (Africa Aerospace and Defense) osnovan 1975. i održava se na svake dve godine

Rusija je spremna za učešće na najvećem sajmu vazduhoplovstva, naoružanja i vojne opreme u Africi - AAD 2024 (Africa Aerospace and Defense 2024), preneo je portal "Difensveb". 

AAD 2024 će se održati u Južnoafričkoj republici u periodu od 18. do 22. septembra, a poslednja dva dana događaja biće posvećena vazduhoplovstvu.

Uoči događaja, delegacija ruskih vojnih oficira posetila je aerodrom u okolini Pretorije sa ciljem postavljanja strateškog bombardera-raketonosca velikog doleta Tu-160 na mestu gde će biti održan sajam. Oficire je u vazduhoplovnoj bazi dočekao komandant Ratnog vazduhoplovstva Južnoafričke Republike. 

Portparol vazduhoplovstva ove države, kapetan Tebogo Avgust, rekla je da Pretorija i Moskva imaju jake diplomatske odnose kao članice BRIKS-a.

"Rusija i Južna Afrika imaju diplomatske odnose od pamtiveka. Kao članice BRIKS-a, zajedno sa Kinom, Indijom i Brazilom, imaju ekonomske veze, političke odnose i sporazume o vojnoj saradnji", izjavila je ona.

Prema dostupnim informacijama, na sajmu će učestvovati nekoliko kompanija ruske odbrambene industrije, među kojima su "Aeroskan", "Katod", "Roskosmos", "Roosoboroneksport", "Tehnodinamika" i "Ujedinjena avio-kompanija" (UAC).

Inače u pitanju je sajam, koji je prvi put održan 1975. i održava se na svake dve godine. Na ovogodišnjem sajmu očekuje se učešće više od 300 kompanija iz velikog broja država.