Ko je Lisi Kaste, potencijalna premijerka Francuske

Iako gradonačelnica Pariza hvali njene veštine u upravljanju budžetom, gradski dug i dalje raste, dok Makron ne uzima u obzir opciju da će Kasteova biti predsednica Vlade Francuske

U nizu javnih nastupa kandidat za premijera Francuske levičarske koalicije Novi narodni front, koja je pobedila na parlamentarnim izborima, 37-godišnja Lisi Kaste jasno je stavila do znanja da će uraditi sve da privoli francuskog predsednika Emanuela Makrona de je imenuje na pomenuti položaj, piše "Politiko".

Lisi Kaste završila je političke nauke, a zatim i Visoku državnu administrativnu školu, iz koje se regrutuje državni kadar, a na istoj je diplomirao i Makron. Od oktobra radi kao direktor finansija u Skupštini grada Pariza, nakon decenije raznih činovničkih poslova. Bila je član Socijalističke partije od 2008. do 2011. godine, a potom se politikom bavi kao nestranačka ličnost.

Pre tri godine osnovala je formaciju "Naše javne službe", čiji je portparol, i koja ima za cilj jačanje pružanja usluga građanima.

Radila je u generalnoj direkciji francuskog Trezora, a vodila je i nacionalnu službu koja se bori protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Njen šef, gradonačelnik Pariza An Idalgo podržala je njenu kandidaturu hvaleći njene veštine upravljanja budžetom, dok ju je nekadašnji zamenik gradonačelnika francuske prestonice Ijan Brosat opisao kao autentičnu levičarku s progresivnom političkom vizijom.

Prva anketa kuće "Elabe" pokazala je da 41 odsto ispitanika smatra da bi Makron trebalo da je postavi za predsednicu vlade, dok se 58 odsto ne slaže s tim.

Ipak, kako primećuje "Politiko", Kasteova trpi kritike zbog rastućeg gradskog duga, koji bi do 2026. trebalo da iznosi između 7,9 i 8,9 milijardi evra, dok se ona branila rečima da je finansijska situacija u gradskoj kući daleko bolja od one u zemlji – Francuska ima najveći državni dug u Evropi, čak 3,1 bilion evra.

Briselski portal piše i da protivnici levice, pre svega desničarsko Nacionalno okupljanje, ne daju nikakve šanse izboru Kasteove na mesto premijera, dok je Makron još jednom ponovio da Novi narodni front nije obezbedio većinu u parlamentu, ali i odbacio njenu kandidaturu, te ponovo pozvao da se politička trvenja stave na pauzu dok traje Olimpijada.