Tinejdžer iz Nebraske izazvao iskakanje voza iz šina: Snimio nesreću i objavio na internetu

Istražitelj najveće teretne železnice u SAD, "BNSF Rejlvej" rekao je u sudskim dokumentima da je tinejdžer upozorio vlasti na iskakanje voza iz šina i da je pitao istražitelja koji je stigao šta je uzrokovalo nesreću

Tinejdžer iz Nebraske optužen je za dva krivična dela nakon što je utvrđeno da je izazvao iskakanje voza iz šina, snimio nesreću i postavio video na Jutjub, navodi se u sudskim spisima, prenosi "En-Bi-Si njuz". Mladić (17) je optužen u sredu na sudu za maloletnike okruga Lankaster, ali tužioci su podneli zahtev da se slučaj prebaci u sud za odrasle.

Istražitelj najveće teretne železnice u SAD, "BNSF Rejlvej" rekao je u sudskim dokumentima da je tinejdžer upozorio vlasti na iskakanje voza iz šina i da je pitao istražitelja koji je stigao šta je uzrokovalo nesreću.

Optužen je da je sabotirao voz i da je prouzrokovao da dve lokomotive i pet natovarenih vagona BNSF iskoče iz šina u Benetu 21. aprila. Istražitelj železničke kompanije u sudskim spisima naveo da je tom prilikom jedan vagon udario u prazan vagon za ugalj i da je napravio štetu koja se procenjuje na oko 350.000 dolara.

U trenucima koji su prethodili nesreći, mašinovođa je pokušao da se hitno zaustavi, ali je nije imao dovoljno vremena pre sudara, pokazuju sudski zapisi.

Mašinovođa je rekao da je do sudara doveo pogrešno postavljen prekidač i da nedostaje katanac koji je trebalo da bude pričvršćen za skretnicu, navodi se u dokumentima.

"BNSF Rejlvej" upravlja vozovima na pruzi za snabdevanje ugljem u elektranu u Nebraska Sitiju.

Tinejdžer, koji je prijavio iskakanje iz šina, prišao je istražitelju nakon nesreće i pitao uzrok incidenta. Kada je istražitelj rekao da je to neutvrđeno, on je odgovorio da je "očigledno, prekidač okrenut na pogrešan način". On se pohvalio istražitelju da je zaljubljenik u železnicu i pokazao mu je video snimak iskliznuća iz šina.

Tužilac okruga Lankaster Patrik F. Kondon je odbio da komentariše.

Tinejdžer je negirao da je dirao prekidač, ali je istražitelj u dokumentima istakao da zna gde je prekidač i kako funkcioniše.

Vlasti su kasnije otkrile da je kopča postavljena u blizini mesta nesreće samo četiri minuta pre nego što je voz iskočio iz šina, pokazuju sudski zapisi.

"U danima nakon iskakanja iz šina, video snimak iskakanja je postavljen na Jutjub nalog ZUnit06, za koji se veruje da je povezan sa tinejdžerom. Ovaj nalog sadrži brojne video snimke vozova snimljenih u Benetu i drugim lokacijama u okrugu Lankaster", naveo je istražitelj u dokumentu.