Fejsbuk greškom cenzurisao Trampovu fotografiju iz Pensilvanije, Gugl optužen da prikriva atentat

Upisivanjem reči "atentata na" u Gugl pretragu izlaze vesti o Ronaldu Reganu, Šarlu de Golu i Vladimiru Lenjinu, ali ne o Trampu, koji je za dlaku izbegao smrt pre dve nedelje

Fejsbuk je danas priznao da je greškom cenzurisao kultnu sliku bivšeg predsednika Donalda Trampa sa podignutom pesnicom neposredno posle atentata izvedenog 13. jula u Pensilvaniji.

Post na društvenoj mreži Marka Zakerberga na kome se mogao videti kandidat republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima u SAD kako prkosno diže pesnicu u vazduh dok mu krv curi niz lice u početku je označen kao dezinformacija, preneo je "Njujork post".

Međutim, danas je Dani Lever, portparolka Mete, priznala da je taj tehnološki gigant napravio "grešku" odgovarajući na pitanja o tome na društvenoj mreži Iks.

Prema njenim rečima, provera činjenica je prvobitno primenjena na lažnu fotografiju na kojoj se vide agenti tajne službe kako se smeju, a u nekim slučajevima sistemi Fejsbuka su pogrešno primenili proveru činjenica na pravu fotografiju.

Lever je dodala da je to popravljeno i da se izvinjavaju zbog greške.

I druga velika tehnološka kompanija našla se na udaru kritika zbog načina na koji njeni korisnici dobijaju informacije o atentatu na bivšeg predsednika SAD.

Donald Tramp mlađi optužio je Gugl da prikriva pokušaj atentata na njegovog oca i republikanskog kandidata za izbor predsednika SAD-a na predstojećim izborima.

Junior se požalio na funkciju automatskog dovršavanja pojma u Gugl pretraživaču, zbog toga što izostavlja vesti o neuspelom ubistvu Trampa 13. jula na mitingu u Batleru u američkoj državi Pensilvaniji.

Kada se upišu reči "atentat na" u Gugl pretrazi nude se vesti o Ronaldu Reganu, Šarlu de Golu i Vladimiru Lenjinu, ali ne i o atentatu na Trampa, koji se odigrao pre dve nedelje.

Gugl čak odbija da izbaci vest i kada se ukuca čitava fraza "pokušaj atentata na Trampa", a kada se delimično napiše ime 45. američkog predsednika kao rezultat izlazi "pokušaj atentata na Trumana", misleći na 33. američkog predsednika.

Britanski Telegraf objavio je da je razlog za ovaj propust to što Gugl pravila blokiraju pretrage u vezi sa političkim nasiljem, koje su osmišljene da obeshrabre njegovo podsticanje, a koje navodno nisu ažurirane nakon pokušaja atentata na Trampa.

Međutim, to je dovelo do reakcije istaknutih pro-Trampovih glasača na mreži.

"Velike tehnološke kompanije ponovo pokušavaju da se umešaju u izbore kako bi pomogle Kamali Haris. Svi znamo da je ovo namerno mešanje u izbore od strane Gugla. Zaista odvratno", zaključio je Tramp mlađi.