Meloni sa Sijem u Pekingu: Kina neizbežna za novu međunarodnu stabilnost

Italijanska premijerka je ocenila da je Kina važan sagovornik u upravljanju globalnim tenzijama

Italijanska premijerka Đorđa Meloni se u Pekingu sastala sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, gde su razgovarali o aktuelnim međunarodnim temama, uključujući rizik od pogoršanja situacije na Bliskom istoku i u Ukrajini, kao i o tenzijama u regionu Indo-Pacifika, saopšteno je danas iz italijanske vlade.

"Meloni i Si su razmatrali i druga globalna pitanja poput veštačke inteligencije, borbe protiv klimatskih promena i reforme Saveta bezbednosti UN", prenela je agencija Ansa.

Navodi se i da su sagovornici konstatovali pozitivan razvoj odnosa Italije i Kine u kontekstu dvadesete godišnjice Globalnog strateškog partnerstva, naglašavajući značaj izbalansirane saradnje zasnovane na uzajamnom poverenju.

Meloni je tokom razgovora sa predsednikom Kine pozvala na uravnotežene trgovinske odnose.

Agencija navodi da Italija i Evropska unija u celini imaju značajan trgovinski deficit sa Kinom.

Prema rečima italijanske premijerke, Kina je "važan sagovornik" u upravljanju globalnim tenzijama.

"Postoji sve veća nesigurnost na međunarodnom nivou i mislim da je Kina neizbežno veoma važan sagovornik za rešavanje ove dinamike", navela je Meloni.

Predsednik Kine Si Đinping je pozdravio "davno uspostavljene prijateljske" veze, kao i "toleranciju, međusobno poverenje i uzajamno poštovanje" između Pekinga i Rima, prenosi Bi-Bi-Si.

Meloni je prethodno u nedelju na sastanku sa kineskim premijerom Li Ćijangom potpisala trogodišnji plan za jačanje privredne saradnje Italije i Kine.

Podsetimo, vlada premijerke Đorđe Meloni je prošle godine podržala izlazak Italije iz kineske inicijative "Pojas i put", kao i uvođenje novih visokih EU carina na električne automobile iz Kine.

Meloni je u subotu doputovala u Peking u svoju prvu posetu Kini otkako je preuzela dužnost pre skoro dve godine.