Svet

"Telegraf": Otvaranje Olimpijskih igara i(li) propast zapadne civilizacije

Zapad je stvarno propao ako je najbolje što Pariz može da ponudi LGBT parodija Tajne večere
"Telegraf": Otvaranje Olimpijskih igara i(li) propast zapadne civilizacijeGetty © David Ramos / Staff

Pariz je za otvaranje Olimpijskih igara (jedini stvarno zabavni deo sportskog takmičenja) servirao gledaocima parodiju Tajne večere u izvođenju dreg kraljica.

"Kada sam opisao scenu svešteniku, odgovorio je: 'To objašnjava zašto je pljuštalo", napisao je kolumnista "Telegrafa" u komentaru otvaranja Olimpijade.

Osim što je bila bogohulna, nastavlja on, ceremonija je bila i parada kiča. "Imate jedinstvenu priliku da preporučite svoju zemlju turistima, i sa čime je nastupila Francuska? Dvanaestorica muškaraca - jedan sa bradom - koji tverkuju."

"Zapadna kultura umire. Izgleda živo samo zato što plešemo među relikvijama onoga što smo dobro radili – i toliko se stidimo ranijih dostignuća da se osećamo obaveznim da ismejemo njihove ideale", navodi se u tekstu.

Pad Francuske nije ništa posebno... Ove Olimpijske igre su bile uprljane rasnim tenzijama, nekompetentnošću, lošim ukusom, nepouzdanim vozovima, prljavom rečnom vodom i užasnim vremenom. Sudbina Francuske je gora od smrti: ona je postala Velika Britanija - ona ista koja kao domaćin Olimpijade "gurnula Elizabetu drugu iz helikoptera", zaključuje autor.

image