Svet

Raste pritisak na Netanjahua: Da li će goreti Bejrut?

Nakon napada na Golansku visoravan, Netanjahuovi koalicioni partneri traže da Bejrut "gori"
Raste pritisak na Netanjahua: Da li će goreti Bejrut?www.globallookpress.com © STR/dpa

Nakon raketnog napada iz Libana na Golansku visoravan, raste strah od dalje eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Izrael i Sjedinjene Države optužuju Hezbolah za napad, što islamska grupa demantuje.

Sa druge strane, američka administracija strahuje da bi eskalacija sukoba mogla da dovede do pravog rata između Izraela i grupe koju podržava Iran.

Ejal Pinko, specijalista za bezbednost na Univerzitetu Bar-Ilan, očekuje veoma oštar odgovor Izraela. On veruje da će izraelska vojska sada napasti glavni grad Libana Bejrut, a posebno njegov pretežno šiitski okrug Dahija. Hezbolah je već ispraznio strateški važne objekte.

Koalicioni partneri Benjamina Netanjahua - ministar finansija Bezalel Smotrič i ministar javne bezbednosti Itamar Ben Gvir - pozvali su ga da "spali Bejrut" i natera "ceo Liban" da snosi posledice za masakr na Golanskoj visoravni jer podržava Hezbolah.

Netanjahu sada mora da odluči da li će slediti tvrdolinijaše ili će nastaviti sa "deeskalacijom", piše "Handelsblat".

Izraelska vojska je do sada oprezno reagovala na akcije Hezbolaha, kaže Pinko i navodi da je to bio pokušaj da se izbegne otvaranje drugog fronta uz Gazu. Zbog toga su se ograničili na ciljana ubistva lidera Hezbolaha i napade na vojnu infrastrukturu grupe.

Iz strateških razloga to više nije dovoljno, kaže Pinko. Gradovi duž granice su mesecima nenaseljeni i mnogi su se pretvorili u gradove duhova. Izrael je izgubio sever, navodi analitičar.

Uz to, Hezbolah je bolje obučen i ima bolje oružje od Hamasa, zbog čega je trenutna eskalacija "izuzetno opasna za region", zaključuje portal.

image