Svet

U iščekivanju drugog dolaska Trampa: EU priprema trgovinski plan posle izbora u SAD

Ako se republikanski kandidat vrati u Belu kuću, Brisel će ponuditi brz dogovor, a zatim zapretiti odmazdom
U iščekivanju drugog dolaska Trampa: EU priprema trgovinski plan posle izbora u SADGetty © HUM Images / Contributor

Brisel razvija trgovinsku strategiju u dva koraka za "obračun" sa Donaldom Trampom, nudeći republikancu brz dogovor ako osvoji drugi predsednički mandat i ciljanu odmazdu ako se umesto toga odluči zacarine.

Zvaničnici EU smatraju da je pristup šargarepe i štapa najbolji odgovor na Trampovo obećanje da će uvesti minimalnu carinu od 10 odsto, za koju procenjuju da bi mogla da smanji izvoz iz EU za oko 150 milijardi evra godišnje.

Pregovarači planiraju da se obrate Trampovom timu, ako pobedi na izborima u novembru i pre nego što preuzme dužnost, kako bi razgovarali o tome koje američke proizvode bi EU mogla da kupi u većim količinama.

Ako pregovori o poboljšanju trgovine propadnu i Tramp uvede veće carine, trgovinsko odeljenje Evropske komisije sastavlja liste robe na koju bi mogla da uvede carine od 50 odsto ili više.

"Moramo da pokažemo da smo partner za SAD, a ne problem", rekao je visoki zvaničnik EU. "Tražićemo dogovore, ali smo spremni da se branimo ako do toga dođe. Nećemo biti vođeni strahom."

Trampov prvi mandat između 2017. i 2021. bio je bolan za EU, koja ima značajan suficit u robnoj razmeni sa SAD.

Nakon što je Tramp uveo carine na čelik i aluminijum, EU je uzvratila tarifama na burbon, motocikle i motorne čamce.

Te carine su sada suspendovane do marta, što je deo privremenog dogovora sa Bajdenovom administracijom.

Valdis Dombrovskis, komesar EU za trgovinu, rekao je za "Fajnenšel tajms" da se nada da bi dve strane mogle da izbegnu ponavljanje "sukoba" iz prošlosti.

On je pozvao na "pristup saradnje" i rekao da je Brisel otvoren za "ciljane sporazume" kako bi smanjio trgovinski deficit robe od 156 milijardi evra.

Međutim, zvaničnici EU upozoravaju da je teško značajno povećati izvoz iz SAD, pošto je obično manje vredan od izvoza iz EU. Američka roba dominira, dok su vodeći izvoz EU farmaceutski proizvodi, automobili i skupa hrana i piće, poput šampanjca.

image