Svet

Ministri spoljnih poslova Rusije, Mađarske i Slovačke o tranzitu ruske nafte preko Ukrajine

Dotok ruske nafte u Slovačku i Mađarsku preko Ukrajine prestao je nakon što je Kijev stavio tu kompaniju na listu sankcionisanih kompanija. Budimpešta upozorava da je to kršenje sporazuma sa EU
Ministri spoljnih poslova Rusije, Mađarske i Slovačke o tranzitu ruske nafte preko Ukrajinewww.globallookpress.com © Elena Mayorova/Global Look Press

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto razgovarao je sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom i slovačkim kolegom Jurajem Blanarom o odluci Ukrajine da obustavi tranzit nafte iz Ruske Federacije.

"Nastavljamo da radimo na obnavljanju dugoročne sigurnosti našeg snabdevanja naftom, pa sam se jutros ponovo telefonom konsultovao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i Slovakom Jurajem Blanarom", napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

Dotok nafte iz kompanije "Lukoil" u Slovačku i Mađarsku preko Ukrajine je stao nakon što je Kijev stavio tu kompaniju na listu sankcija prošle nedelje. 

Kako je naveo Sijarto, Ukrajina ugrožavanjem bezbednosti snabdevanja Mađarske energentima krši sporazum o pridruživanju EU.

Mađarska i Slovačka su zatražile konsultacije Evropske komisije sa Ukrajinom zbog obustave tranzita nafte iz Rusije.

Ako ne bude rezultata, pokrenuće se pravni proces na arbitražnom sudu, rekao je Sijarto. Šef mađarske diplomatije je takođe upozorio da ukrajinska blokada tranzita nafte iz Ruske Federacije u Evropsku uniju predstavlja kršenje sporazuma Kijeva i EU o pridruživanju Evropskoj uniji.

Sijarto je ranije izjavio da se Mađarskoj ne žuri da zameni "Lukoil" drugim dobavljačem, jer je važno da se reši suština ovog problema, jer bi inače Kijev "sutra mogao da uradi istu stvar sa drugom kompanijom".

image