Svet

Zvaničnik obaveštajne službe SAD: Neprijatelji Amerike se prilagođavaju izbornoj trci

Američke obaveštajne agencije očekuju od stranih aktera da preusmere svoje operacije uticaja na potpredsednicu Kamalu Haris, prenosi Rojters
Zvaničnik obaveštajne službe SAD: Neprijatelji Amerike se prilagođavaju izbornoj trciwww.globallookpress.com © © Rod Lamkey

Očekuje se da će se američki neprijatelji koji imaju za cilj da utiču na američke predsedničke izbore, koji će biti održani u novembru, prilagoditi razvoju predsedničke trke, izjavio je danas zvaničnik američke obaveštajne službe.

Neimenovani zvaničnik je rekao da su neidentifikovani strani akteri bili posebno fokusirani na "događaje koji su se desili ovog meseca u vezi sa predsedničkom trkom", preneo je Rojters.

Izjava zvaničnika ukazuje na to da američke obaveštajne agencije očekuju od stranih aktera da preusmere svoje operacije uticaja na potpredsednicu Kamalu Haris, koju je predsednik SAD Džozef Bajden podržao kao kandidatkinju demokrata na predsedničkim izborima.

"Očekujemo da se ovi akteri prilagode ovim događajima i da ih ugrade u svoje narative uticaja, nastojeći da potkopaju demokratske institucije", rekao je neimenovani zvaničnik, ne identifikujući strane aktere.

Informišući novinare, zvaničnik iz Kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe (ODNI) citirao je izveštaje nevladinih grupa da su strani akteri već iskoristili atentat na bivšeg predsednika SAD i kandidata republikanaca Donalda Trampa izveden 13. jula "kao deo svojih narativa".

Iako kineska vlada verovatno ne planira da utiče na ishod izbora u SAD, ona koristi društvene mreže da poseje podele među Amerikancima, rekao je zvaničnik.

image