Svet

Izbori i postizborno nasilje: Venecuela u plamenu (VIDEO)

Predsednik Venecuele optužio je opoziciju da pokušava "da sprovede državni udar u Venecueli"
Izbori i postizborno nasilje: Venecuela u plamenu (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Cristian Hernandez

Širom Venecuele izbili su protesti nakon što je Nacionalno izborno veće potvrdilo da je Nikolas Maduro zvanično ponovo izabran na još jedan šestogodišnji mandat za predsednika.

Opozicija pak tvrdi da su izbori pokradeni, insistirajući na tome da je njen kandidat Edmund Gonzales Urutija ubedljivo pobedio u predsedničkoj trci sa 73,2 odsto osvojenih glasova. Svoje tvrdnje potkrepljuju pojedinim predizbornim istraživanjima javnog mnjenja koja su ukazivala na njegovu jasnu pobedu.

Zvanično, Maduro je osvojio  51,2 odsto glasova, a Gonzales 44,2 odsto.

Na ulicama Karakasa vojska i policija su rasterivale demonstrante suzavcem i gumenim mecima ne bi li ih sprečili da priđu predsedničkoj palati. Po rečima ministra odbrane Vladimira Padrina Lopeza, tom prilikom je povređeno više od 20 pripadnika snaga reda.

Demonstranti su uzvikivali "Sloboda, sloboda" i pozivali na pad vlade, a na snimcima objavljenim na internetu vidi se kako gore gomile guma na auto-putevima, kao i mnogobrojni ljudi na ulicama i pripadnici policije na motorima koji ispaljuju suzavac.

Na snimcima se vide i pocepani predizborni plakati predsednika Madura.

U televizijskom obraćanju iz Karakasa u ponedeljak, 29. jula, Maduro je optužio opoziciju da pokušava "da sprovede državni udar u Venecueli", što su njeni lideri odbacili pozivajući narod na mirne proteste.

"Ovo nije prvi put da se suočavamo sa ovim sa čime se suočavamo danas. Oni (demonstranti) pokušavaju da u Venecueli ponovo nametnu državni udar fašističkog i kontrarevolucionarnog karaktera", rekao je Maduro i dodao da njegova vlada "zna kako da se suprotstavi ovoj situaciji i pobedi one koji su nasilni", prenosi Rojters.

Dok se predsednik obraćao, demonstranti su navodno pokušali da blokiraju auto-puteve, uključujući onaj koji povezuje prestonicu s međunarodnim aerodromom "Simon Bolivar".

Državni tužilac Venecuele izjavio je da su 32 osobe privedene pod optužbama koje se kreću od uništavanja izbornog materijala do izazivanja nasilja.

Brojne zemlje Zapadne i Latinske Amerike, kao i međunarodna tela, uključujući Ujedinjene nacije, pozvali su vlasti Venecuele da objave evidenciju glasanja s pojedinačnih biračkih mesta.

Inače, prema Madurovim rečima, objavljivanje rezultata je kasnilo zbog hakerskog napada.

Iako neke južnoameričke zemlje nisu priznale Madurovu pobedu, na šta je Venecuela reagovala tako što je opozvala diplomate iz Argentine, Čilea, Kostarike, Paname, Perua, Dominikanske Republike i Urugvaja, predsednik Rusije Vladimir Putin je čestitao trijumf dosadašnjem venecuelanskom lideru.

image