Svet

Južnokorejska obaveštajna služba tvrdi da Kim Džong Un priprema ćerku za naslednika

Džu Ae ima oko 11 godina i veruje se da je drugo od troje dece Kim Džong Una i njegove žene Ri Sol Džu
Južnokorejska obaveštajna služba tvrdi da Kim Džong Un priprema ćerku za naslednikaGetty © Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket

Ćerka severnokorejskog lidera Kim Džong Una pohađa časove "liderstva", kako bi nasledila vladavinu u ovoj zemlji, piše "Blumberg", pozivajući se na obaveštajnu službu Južne Koreje.

Naime, predstavnici Nacionalne obaveštajne službe Južne Koreje su navodno, tokom sednice parlamenta zatvorene za javnost održane u ponedeljak, poslanicima saopštili da je Džu Ae sledeći kandidat iz porodice Kim, koja vlada Severnom Korejom od njenog osnivanja krajem četrdesetih.

"Severna Koreja je nagovestila da je Džu Ae kandidat za naslednika, budući da trenutno uči lekcije kako bi nasledila svog oca", rekao je novinarima nakon sednice poslanik iz vladajuće stranke Partija snaga naroda Li Song Kvun.

"Prilagođavali su nivo propagande i učestalost njenog pojavljivanja, uzimajući u obzir reakciju javnosti na nju", dodao je on.

Kim Džu Ae je u severnokorejskim medijima okarakterisana kao "poštovana ćerka" i "voljeno dete", a prvi put se u javnosti pojavila u novembru 2022. godine, kada je zajedno sa svojim ocem gledala probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete "hvasong-17".

Od tada se pojavila na desetine puta u pratnji Kim Džong Una tokom lansiranja raketa, obilaska vojnih i državnih objekata, pa čak i na pojedinim sportskim događajima.

Prema podacima južnokorejske obaveštajne službe, Džu Ae ima oko 11 godina i veruje se da je drugo od troje dece Kim Džong Una i njegove žene Ri Sol Džu.

U izveštaju se ističe i njeno učešće na državnom banketu u čast vojske i njeno pozicioniranje "u sredini prvog reda na fotografiji sa nekim od najmoćnijih zvaničnika oružanih snaga".

"Nijedno drugo dete severnokorejskog lidera nikada nije bilo predstavljeno na taj način u tako ranoj dobi", navodi "Blumberg" dodajući da su, do sad, deca lidera bila sakrivana od očiju javnost do trenutka kada su već bili deo državnog aparata.

Izveštaj južnokorejske službe takođe ukazuje na to da pošto Kim Džong Un ima 40 godina, postoji šansa da će biti na vlasti decenijama. Međutim, prema rečima poslanika Nacionalna obaveštajna služba pomno prati zdravstveno stanje severnokorejskog lidera.

image