Jedan mobilni skener na tri luke i 70 brodova nedeljno: Oslo postao nova narko-prestonica Evrope

Karteli koriste glavni grad Norveške kao kapiju ka Evropi

Gradonačelnica Osla upozorila je da krijumčari droge sve više ciljaju na norvešku prestonicu kao kapiju ka Evropi, pošto vlasti pooštravaju kontrolu velikih luka kao što je Antverpen.

Gradonačelnica Osla Ane Lindbo rekla je da je droga u vrednosti do 570 miliona funti prokrijumčarena kroz najveću norvešku luku, koja svake nedelje prima 50 do 70 brodova i 243.000 kontejnera.

"Čini se da luka Oslo postaje omiljena luka u Evropi za kriminalne bande", rekla je Lindbo za NRK. Luka u Oslu, dodala je, ima "preslabo obezbeđenje".

Ranije ovog meseca, carinski zvaničnici u Antverpenu, evropskoj prestonici krijumčarenja droge, rekli su da su zaplene kokaina u belgijskoj luci prepolovljene jer su kriminalne bande promenile rute nakon pojačanog rada policije.

U Oslu, međutim, postoji zabrinutost da luka nije dovoljno obezbeđena, piše "Gardijan".

Norveška carinska unija navodi da ima samo jedan mobilni skener u Oslu, koji deli sa još dve luke. Kada nije dostupan, carinici moraju da proveravaju kontejnere ručnim skenerima, za koje kažu da nisu toliko efikasni.

Među mladima, Norveška ima treću najveću potrošnju kokaina u Evropi. Prošle godine, norveška carinska služba je zaplenila 1.847 droga – više nego u prethodnih 10 godina zajedno – uključujući rekordne količine kokaina.