Svet

Borelj u Hanoju: Evropska unija želi unapređenje odnosa sa Vijetnamom

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je sa vijetnamskim ministrom spoljnih poslova Bui Tan Sonom razgovarao o pitanjima Južnog kineskog mora, Ukrajini i finansiranju energetske tranzicije
Borelj u Hanoju: Evropska unija želi unapređenje odnosa sa Vijetnamom© AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji je izašao iz evropske bašte i uputio se u vijetnamsku džunglu, izjavio je danas da želi da počne da radi na unapređenju diplomatskih odnosa sa tom zemljom i istakao da bi EU mogla da pomogne u jačanju pomorske i sajber bezbednosti Vijetnama.

"Voleo bih da moja poseta bude trenutak za pokretanje procesa unapređenja naših odnosa", rekao je Borelj posle sastanka sa vijetnamskim ministrom inostranih poslova Bui Tan Sonom.

Dvojica zvaničnika su razgovarala o pitanjima Južnog kineskog mora, Ukrajini i finansiranju energetske tranzicije, prenosi Rojters.

Borelj je naveo da je pozvao Vijetnam da ubrza implementaciju Partnerstva za pravednu energetsku tranziciju (JETP), kako bi se smanjila upotreba uglja u toj zemlji jugoistočne Azije.

Son je naveo da je tražio od EU finansijsku podršku za implementaciju JETP-a i dodao da Vijetnam smatra da EU treba da ima aktivniju ulogu u Indo-pacifičkom regionu.

image