Svet

Iran negirao mešanje u američke izbore

Većina tih optužbi je deo psiholoških akcija za veštačko oživljavanje predizborne kampanje, poručila je iranska misija pri UN u Njujorku
Iran negirao mešanje u američke izboreGetty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Iranska misija pri UN u Njujorku odbacila je izjave američkih obaveštajnih službi u vezi sa navodnim mešanjem Teherana u predstojeće izbore u Sjedinjenim Državama, prenosi IRNA.

"Iran ne čini nikakve korake ili aktivnosti koje imaju za cilj da se utiče na izbore u SAD. Većina tih optužbi je deo psiholoških akcija za veštačko oživljavanje predizborne kampanje", navodi se u saopštenju iranske misije.

Rojters je prethodno preneo da je kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe bez dokaza optužila da Rusiju, Kinu i Iran da navodno koriste marketinške, komunikacione i druge kompanije kako bi uticale na američke birače i ishod predstojećih predsedničkih izbora u SAD.

Zvaničnik američke obaveštajne službe je rekao da je Iran navodno "intenzivirao upotrebu tajnih organizacija" poslednjih nedelja kako bi uticao na glasače u Sjedinjenim Državama, a kineske vladine agencije navodno koriste tehnološku kompaniju sa sedištem u Kini u svojim "operacijama uticaja" u Sjedinjenim Državama. 

Naime, danas će se održati inauguracija Masuda Pezeškijana, novog predsednika Irana, nakon što je iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnej prethodno formalno dao saglasnost za njegov izbor na mesto lidera te zemlje.

Pezeškijan preuzima dužnost u vreme eskalacije tenzija na Bliskom istoku povezanih sa sukobom Izraela i Hamasa u Gazi, kao i Izraela i Hezbolaha koji deluje u Libanu i koji uživa podršku Irana.

Očekuje se da će inauguraciji prisustvovati više od 2.500 ljudi, uključujući 70 delegacija stranih zemalja i međunarodnih organizacija.

image