Svet

Kad Iran brani Hrista: Ambasadoru Francuske zbog blasfemije uručena nota

Iranski ministar kulture i islamske orijentacije osudio je prikaz Isusa Hrista, ističući da se Isus poštuje kao prorok u islamu
Kad Iran brani Hrista: Ambasadoru Francuske zbog blasfemije uručena notaGetty © SOPA Images / Contributor

Iran je oštro protestovao i ambasadoru Francuske uručio protestnu notu zbog, kako smatra, uvredljivog prikaza Isusa Hrista tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, javljaju iranski mediji.

Iranski ministar kulture i islamske orijentacije osudio je prikaz Isusa Hrista, ističući da se Isus poštuje kao prorok u islamu.

Velike kontroverze pokrenulo je svečano otvaranje Olimpijskih igara u Parizu, kada su mnogi osudili način na koji je prikazana Tajna večera, kao i oskudno odevenu mušku osobu obojenu u plavo, koja je trebalo da predstavlja grčkog boga Dionisa.

Povodom toga su se oglasile Olimpijske igre sa objašnjenjem o grčkom bogu Dionisu.

"Tumačenje grčkog boga Dionisa čini nas svesnim apsurda nasilja među ljudskim bićima", napisali su na društvenoj mreži Iks.

Ipak, nisu objasnili priču oko Tajne večere.

Događaj, održan na reci Seni, predstavio je 6.800 sportista duž rute od šest kilometara sa 85 čamaca, a prenosio se širom sveta kroz nastupe uživo i televizijske prenose.

Katolička crkva Francuske izrazila je razočaranje zbog, kako je opisala, scena ismevanja hrišćanstva.

Nakon reakcije, američka tehnološka kompanija "Si spajr" objavila je da će povući svoje reklame sa Olimpijskih igara, navodeći da su bili u šoku zbog prikaza Tajne večere tokom ceremonije.

image