Svet

SAD: Rizik od rata Izraela i Hezbolaha je preuveličan

Amerikanci iza kulisa pokušavaju da spreče eskalaciju sukoba na izraelsko-libanskoj granici
SAD: Rizik od rata Izraela i Hezbolaha je preuveličan© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Bajdenova administracija smatra da je rizik za moguće izbijanje sveopšteg rata između Izraela i Hezbolaha "preuveličan", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi na brifingu sa novinarima u ponedeljak.

Njegov komentar, prema pisanju "Aksiosa", sugeriše da administracija pokušava da ublaži javnu retoriku oko situacije na izraelsko-libanskoj granici, nakon  raketnog napada u kojem je poginulo 12 dece i tinejdžera na severu Izraela, a za koji Izrael krivi Hezbolah.

Amerikanci, međutim, iza kulisa pokušavaju da spreče eskalaciju koja preti nakon što je izraelski ratni kabinet ovlastio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta da odluče o vremenu i obimu izraelskog odgovora na napad za koji je Hezbolah negirao odgovornost.

SAD ističu da su oni ubeđeni u krivicu Hezbolaha.

Američki zvaničnici su razgovarali sa svojim izraelskim i libanskim kolegama, u nastojanju da spreče dalje zaoštravanje, pa je tako američki sekretar za odbranu Lojd Ostin razgovarao u ponedeljak sa Galantom koji mu je rekao da je Izrael "odlučan da vrati bezbednost na severnu granicu Izraela i da zahteva visoku cenu od Hezbolaha".

Bajdenova administracija pokušava da spreči da izraelski odgovor i kontraodgovor Hezbolaha dodatno pogoršaju situaciju, tvrdi Kirbi, koji ističe da iako Izrael ima pravo da se brani od Hezbolaha, iz razgovora koje su SAD imale i sa Izraelom i sa Libanom njima je jasno da to ne znači da će izraelski odgovor nužno dovesti do sveopšteg rata.

"Još uvek verujemo da imamo vremena i prostora za diplomatiju kako bismo izbegli sveopšti rat. Naporno ćemo raditi da se to ne dogodi i mislimo da je to moguće", rekao je on.

Kirbi je dodao i da Bajdenova administracija nema nikakvih naznaka da bi eskalacija između Izraela i Hezbolaha negativno uticala na tekuće pregovore o taocima u Gazi i sporazumu o prekidu vatre.

image